of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Zondag in Utrecht finale van Zuinigste Chauffeur, tijdens Mack en Speciaal Transportdag.

Dit jaar is het voor de tiende keer dat de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten samen met het truckerstijdschrift TRUCKS Magazine de wedstrijd "Zuinigste chauffeur van Nederland" organiseert. Doel is aan te tonen dat de beroepschauffeur als vakman ook bezig is met zaken als milieu en kostenbesparing. Steeds meer chauffeurs doorlopen de cursus "Het nieuwe rijden" en maken zo kennis met het fenomeen minder verbruiken zonder langer onderweg te zijn. Op zondag 4 oktober vindt de finale plaats tijdens het evenement "Mack en Speciaal Transportdag" in de Veemarkthallen in Utrecht (10.00 tot 17.00 uur). Er worden 10.000 bezoekers verwacht.


— foto: Klaas Pot (Aldi) is titelhouder Zuinigste Chauffeur van Nederland.

Tijdens voorronden door het hele land zijn negen chauffeurs uit in totaal 164 kandidaten geselecteerd. Het ging om kandidaten uit het hele land. Tijdens de jaarlijkse dag van Chauffeursvereniging Flakkee werd Melissant het terrein waar de halve finale zich ging afspelen. Dit bijzonder vlakke land is wel wat anders dan de Cauwberg in Valkenburg die in het verleden vaak als strijdtoneel fungeerde. Qua materiaal werden de chauffeurs verwend want zes importeurs hadden het vlaggenschip van hun vloot ter beschikking gesteld. Door loting werd beslist wie op welke auto moest starten en vervolgens ging het 31 kilometer over een weg met rotondes en veel snelheidswisselingen van 50 tot 80 km/h. In totaal noteerden de juryleden slechts twee snelheidsovertredingen wat uiteraard strafminuten opleverde. Bij binnenkomst was het wisselen van voertuig en opnieuw vertrekken. Van een losse trekker tot een trekker/oplegger van 50 ton treingewicht tot een "wipkar" combinatie van 35 ton, alles was aanwezig. Omdat de kandidaten niet ieder voertuig kenden was het zaak zo spoedig mogelijk de kneepjes door te krijgen en consequent de regels van "Het Nieuwe Rijden" toe te passen. Na een spannende dag die door de deelnemers als zeer positief werd aanvaard was de uitslag als volgt:
 1. Ton Dirks
 2. Rik van de Berkmortel
 3. Hans Brouwer
 4. Elwin Stegeman
 5. Jan Goedegebuure
Van directeur Tim Swanborn van Team Swanborn uit Lelystad kregen ze de uitnodiging om op 3 oktober in Lelystad de kwartfinale te komen uitvechten. Deze dag is tevens cursus en zo kunnen ze aan het eind van de dag 7 uur bijschrijven voor code 95. Op 4 oktober gaat het dan in de Veemarkthallen te Utrecht tussen de laatste drie om de titel "Zuinigste chauffeur van Nederland" Daar zullen ze de zuinigste chauffeur van Nederland 2008 ontmoeten: Klaas Pot uit Oudega.

In 2008 was het Klaas Pot die als zuinigste uit de bus kwam tijdens de finale. Hij legde daarvoor een theoretische test af, maakte een rit in een rijsimulator en wist tijdens een praktijktest bij de eerste drie te eindigen. Klaas is dagelijks onderweg voor ALDI met levensmiddelen vanuit Distributiecentrum Drachten. Als enige heeft hij een MAN motorwagen met aanhanger, alle andere combinaties zijn trekker/opleggers.

Zijn loopbaan begon als monteur en tijdens zijn diensttijd werd hij dan ook uitgezonden naar Libanon als monteur DAF YP-408. Daarna ging hij werken in grondverzet, heeft internationaal gereden en via Broersma is hij bij ALDI gekomen waar hij het prima naar zijn zin heeft. Wel vind hij het jammer dat het hoofddoel de winkels zijn en men transport ziet als een noodzakelijk kwaad.

De competitie Zuinigste Chauffeur van Nederland werd voor het eerst gehouden in 2000 en bestaat dus nu al bijna tien jaar. Inmiddels heeft het evenement de steun van SenterNovem, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken dat zuinig rijden stimuleert met het programma "Het Nieuwe Rijden".
(30 september 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Pickup L3 3,5t 74kW (88kW)


  CitroŽn Jumper pickup in L3, ... > Meer

  Fliegl
  DHKA 420-55 cbm kipperoplegger


  Fliegl DHKA 420-55 cbm kipper ... > Meer

  Volvo
  FH 480 4x2T Luchtvering


  Twee-assige trekker van het ... > Meer

  SPIER
  VOORRAAD SAL 3 assige oplegger


  Spier 3 assige plywood met / ... > Meer

  Van Eck
  ECKstreme Twin deck dubbele laadvloer trailer


  De Eckstreme is de dubbele of ... > Meer

  TachoByte
  4SafeIt Pro


  TachoByte heeft het van zijn ... > Meer

  Elgersma Logistiek
  gaat communiceren met chauffeurs via boordcomputer


  Elgersma Logistiek heeft alle ... > Meer

  Iveco
  Daily 35S Electric WB330 H3


  Iveco Daily gesloten met in ... > Meer

  Scania
  R450 euro6 StreamLine Lowliner


  Twee-assige Scania trekker kW ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1863 LS GigaSpace


  Deze MB Actros met 15,6 liter ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon