of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
"Chauffeur heeft nu teveel spiegels en displays en ziet daarom fietsers over het hoofd."

"We worden steeds maar weer geconfronteerd met dodelijke ongevallen tussen vrachtwagens en fietsers, dat kan zo niet langer. We gaan ons ervoor inzetten dat de veiligheid nu echt wordt verbeterd." Dat zegt Willem Bos, voorzitter van de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten waarbij verenigingen met in totaal zo'n 10.000 leden zijn aangesloten. Bos heeft een nieuw type detectiesysteem getest, de CARE van leverancier Tomar Europe bv, bevestigd in een DAF CF bakwagen van Van Tilburg Bastianen. Het nieuwe systeem wordt gepresenteerd op de Mack en Speciaal Transportdag in de Veemarkthallen te Utrecht, aanstaande zondag.

CARE is een systeem dat in Amerikaanse schoolbussen wordt gebruikt. Het detecteert biomassa (dat wil zeggen: menselijke of dierlijke aanwezigheid) en geeft een piep als dit zich binnen het bereik van een aantal sensoren aan de buitenkant van het voertuig bevindt. Op het dashboard een eenvoudige kast met vier LED's die oplichten waar het potentiŽle gevaar zich bevindt.


— foto: CARE-systeem van Tomar Europe naar tevredenheid van chauffeursverenigingen getest in de DAF CF.

Het lijkt allemaal niet zo spectaculair maar volgens Bos werkt dit systeem beter dan andere detectoren. "Hij reageert alleen op biomassa en geeft de chauffeur aan waar het gevaar zich bevindt." Het probleem voor veel vrachtwagenchauffeurs is volgens hem dat zij fietsers over het hoofd zien door de veelheid aan spiegels en displays. "Dodehoekspiegel, zijspiegel, doblispiegel, noem maar op, en dan ook nog een keer een display van een camerasysteem op het dashboard. Bij rotondes moet je ook nog uitkijken of andere weggebruikers de rotonde willen volgen of afslaan, kortom, je komt ogen tekort. Daar zit momenteel het probleem. Het resultaat is wel drie dodelijke slachtoffers in de afgelopen twee maanden. Dat valt niet meer uit te leggen."

Het CARE-systeem zou nog beter functioneren als het gekoppeld zou worden aan een camerasysteem. "Dan zou je niet alleen een piep horen maar dan zou je direct ook beeld krijgen van de hoek waar het gevaar zich bevindt", aldus Bos. Hij gaat met de leverancier overleggen of deze koppeling er kan komen. "En anders zorgen wij er als stichting zelf wel voor dat dat gebeurt."


willem bos
— foto: Voorzitter Willem Bos van de chauffeursverenigingen zet zich in voor veiligheid.

Een bijkomend voordeel van CARE is volgens Bos dat het ook 's nachts kan worden gebruikt om onverlaten bij geparkeerde trucks te detecteren. Het kan worden gekoppeld aan een alarm of een signaal. Dat zou een goede oplossing kunnen zijn tegen overvallers of zeilensnijders. Volgens de fabrikant vindt de detectie ook plaats als de sensoren vuil zijn, of zijn beslagen met ijs of sneeuw. Chauffeur Bos: "Dat laatste hebben we overigens niet getest. We vonden de detectie erg goed, het merkte zelfs een persoon op die zich achter een metalen bak bevond."

Het systeem heeft ook nog wel een nadeel, merkt Bos op. "Levenloze dingen zoals palen of bomen ziet hij niet, dus daar kun je altijd nog tegenop rijden. Maar voor detectie van mensen werkt het buitengewoon goed."

Is hij niet bang dat zijn stichting als commercieel wordt gezien, nu ze ťťn fabrikant promoten? "Ten behoeve van de veiligheid zetten we onze principes even opzij. Dit probleem moet echt zo snel mogelijk de wereld uit."
(28 september 2009)

Update, 4 oktober 2009:
Tomar-Europe, leverancier van CARE-system, gaat in samenwerking met de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten bij chauffeurs inventariseren in welke verkeerssituaties zij behoefte hebben aan ondersteuning van CARE. Op basis van deze informatie zullen de gesprekken worden gevoerd met de truckleveranciers.

Op verzoek van chauffeurs en de OCS wordt ook de optie van een camara-systeem nader uitgewerkt. G. van Hoeven, directeur van Tomar-Europe blijft van mening dat voor een goede integratie van de CARE technologie in voertuigen de inbreng van de chauffeurs van groot belang is. "Zij moeten alleen meldingen krijgen in die verkeerssituaties waarbij zij ondersteuning van techniek wenselijk achten."

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Van Eck
  Rollenbanen / Mega koel/vriestrailer (1999)


  Te koop: een tweedehands Van ... > Meer

  Krone
  20 ft containerchassis


  Kort containerchassis van 20 ... > Meer

  Ginaf - Hyva
  X 4241-S 8x4


  Achteroverkippende kipper van ... > Meer

  Scania - HMF
  R480 B 8x2*6 - Thor


  Vierassig chassis van Scania ... > Meer

  MAN
  TGL 12.180 4x2 BL


  Gesloten bakwagen op basis is ... > Meer

  Nissan
  NV200 1.5 dCi 63kW Acenta


  Luxe uitvoering van de (op In ... > Meer

  Terberg Techniek
  Richten van chassis


  Als gevolg van een calamiteit ... > Meer

  Hertoghs - Volvo
  FE 4x2V Hybride bakwagen


  Distributie-auto op basis van ... > Meer

  Bott Vario
  Bedrijfswageninrichting Mercedes-Benz Vito


  Een Mercedes-Benz Vito (alle ... > Meer

  Volvo
  FH 460 4x2T euro6 Globetrotter


  Volvo FH met D13 motor euro ... > Meer

  DAF
  FAN CF310


  Nieuwe DAF CF euro6, voorzien ... > Meer

  Pacton
  THD.342.TC schuifzeiloplegger met coilgoot


  Deze 3-assige Pacton beschikt ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon