of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
"Chauffeur heeft nu teveel spiegels en displays en ziet daarom fietsers over het hoofd."

"We worden steeds maar weer geconfronteerd met dodelijke ongevallen tussen vrachtwagens en fietsers, dat kan zo niet langer. We gaan ons ervoor inzetten dat de veiligheid nu echt wordt verbeterd." Dat zegt Willem Bos, voorzitter van de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten waarbij verenigingen met in totaal zo'n 10.000 leden zijn aangesloten. Bos heeft een nieuw type detectiesysteem getest, de CARE van leverancier Tomar Europe bv, bevestigd in een DAF CF bakwagen van Van Tilburg Bastianen. Het nieuwe systeem wordt gepresenteerd op de Mack en Speciaal Transportdag in de Veemarkthallen te Utrecht, aanstaande zondag.

CARE is een systeem dat in Amerikaanse schoolbussen wordt gebruikt. Het detecteert biomassa (dat wil zeggen: menselijke of dierlijke aanwezigheid) en geeft een piep als dit zich binnen het bereik van een aantal sensoren aan de buitenkant van het voertuig bevindt. Op het dashboard een eenvoudige kast met vier LED's die oplichten waar het potentiŽle gevaar zich bevindt.


— foto: CARE-systeem van Tomar Europe naar tevredenheid van chauffeursverenigingen getest in de DAF CF.

Het lijkt allemaal niet zo spectaculair maar volgens Bos werkt dit systeem beter dan andere detectoren. "Hij reageert alleen op biomassa en geeft de chauffeur aan waar het gevaar zich bevindt." Het probleem voor veel vrachtwagenchauffeurs is volgens hem dat zij fietsers over het hoofd zien door de veelheid aan spiegels en displays. "Dodehoekspiegel, zijspiegel, doblispiegel, noem maar op, en dan ook nog een keer een display van een camerasysteem op het dashboard. Bij rotondes moet je ook nog uitkijken of andere weggebruikers de rotonde willen volgen of afslaan, kortom, je komt ogen tekort. Daar zit momenteel het probleem. Het resultaat is wel drie dodelijke slachtoffers in de afgelopen twee maanden. Dat valt niet meer uit te leggen."

Het CARE-systeem zou nog beter functioneren als het gekoppeld zou worden aan een camerasysteem. "Dan zou je niet alleen een piep horen maar dan zou je direct ook beeld krijgen van de hoek waar het gevaar zich bevindt", aldus Bos. Hij gaat met de leverancier overleggen of deze koppeling er kan komen. "En anders zorgen wij er als stichting zelf wel voor dat dat gebeurt."


willem bos
— foto: Voorzitter Willem Bos van de chauffeursverenigingen zet zich in voor veiligheid.

Een bijkomend voordeel van CARE is volgens Bos dat het ook 's nachts kan worden gebruikt om onverlaten bij geparkeerde trucks te detecteren. Het kan worden gekoppeld aan een alarm of een signaal. Dat zou een goede oplossing kunnen zijn tegen overvallers of zeilensnijders. Volgens de fabrikant vindt de detectie ook plaats als de sensoren vuil zijn, of zijn beslagen met ijs of sneeuw. Chauffeur Bos: "Dat laatste hebben we overigens niet getest. We vonden de detectie erg goed, het merkte zelfs een persoon op die zich achter een metalen bak bevond."

Het systeem heeft ook nog wel een nadeel, merkt Bos op. "Levenloze dingen zoals palen of bomen ziet hij niet, dus daar kun je altijd nog tegenop rijden. Maar voor detectie van mensen werkt het buitengewoon goed."

Is hij niet bang dat zijn stichting als commercieel wordt gezien, nu ze ťťn fabrikant promoten? "Ten behoeve van de veiligheid zetten we onze principes even opzij. Dit probleem moet echt zo snel mogelijk de wereld uit."
(28 september 2009)

Update, 4 oktober 2009:
Tomar-Europe, leverancier van CARE-system, gaat in samenwerking met de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten bij chauffeurs inventariseren in welke verkeerssituaties zij behoefte hebben aan ondersteuning van CARE. Op basis van deze informatie zullen de gesprekken worden gevoerd met de truckleveranciers.

Op verzoek van chauffeurs en de OCS wordt ook de optie van een camara-systeem nader uitgewerkt. G. van Hoeven, directeur van Tomar-Europe blijft van mening dat voor een goede integratie van de CARE technologie in voertuigen de inbreng van de chauffeurs van groot belang is. "Zij moeten alleen meldingen krijgen in die verkeerssituaties waarbij zij ondersteuning van techniek wenselijk achten."

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Polypan
  Scheidingswanden


  Polypan levert een groot voor ... > Meer

  MAN
  TGL 12.250 4x2 BLS


  Deze lichte, kleine is alleen ... > Meer

  COXX
  LiftBoxx


  COXX LiftBoxx standaard mm ... > Meer

  Isuzu
  NMR85L WB248 / WB335


  Dit chassis is bedoeld voor ... > Meer

  Modec
  Electrisch aangedreven chassis met speciale opbouw


  In Groot-BrittanniŽ volledig ... > Meer

  ThermoKing
  CT-10


  Koelunit in de zogenoemde Dat ... > Meer

  GreenCat
  ATX CharterApp


  De in februari 2013 ATX is de ... > Meer

  OKT Trailer
  SFT 31 E3-39 E/3


  Drie-assige tankoplegger van ... > Meer

  Peugeot - Lamberet
  Partner Plancher Frigorifique 122L1 1.6 HDi


  Op basis van de Peugeot de Op ... > Meer

  Wema - MAN
  TGL Camper Casco


  Wilt u onbeperkt genieten in ... > Meer

  Tijhof - Opel
  Movano 2.3 CDTi Autotransporter


  De Opel Movano kan worden als ... > Meer

  MAN
  TGE 3.140 103kW 3,5t


  MAN levert ook een Het model ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon