of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De bedrijfswagenverkoper komt weer bij u aan de deur. Hopend op betere tijden.

Bedrijfsautoverkoper Hans van den Berg van Nissan-dealer LCV Zoetermeer bv is met een uitdraai uit het bestand van de Kamer van Koophandel op stap gegaan om spontaan bezoeken af te leggen bij ondernemers in zijn regio. Ondernemers die hij niet thuis trof, kregen een keurige brief in de bus met een persoonlijke introductie van account managers, en uitleg wat het bedrijf doet en levert.

In bedrijfswagenland zien we het steeds vaker. Verkopers worden actief en creatief, en zetten nieuwe verkoopmethodes in om klanten te werven. Intelligente e-marketing — of het nu gepersonaliseerde electronische nieuwsbrieven zijn of je producten etaleren op bedrijfsauto.com — maar ook de meest voor de hand liggende methodes als het langsgaan bij potentiŽle nieuwe klanten.


— illustratie: Actieve marketing om bestelwagens aan de man te brengen.

De verkopen van bedrijfsvoertuigen liggen momenteel ongeveer 50% lager dan vorig jaar. Verkoper van den Berg van voornoemde Nissan-dealer geeft aan dat de nieuwe verkoopmethode nog geen succes heeft opgeleverd. "Maar dat kan op termijn wel het geval zijn. We zijn pas met de actie gestart. We bieden kortingen aan op filters en APK-keuring om klanten te lokken. Je moet toch wat." Helemaal perfect georganiseerd is de acties niet: als we het mobiele nummer van de verkoper bellen, wordt er niet opgenomen. Dan het vaste nummer gebeld. Van den Berg is er niet maar hij belt keurig terug.

Marketing manager Nico van der Klugt van Scania Beers bv geeft aan dat Scania-dealers niet experimenteren met nieuwe marketingmethodes. "De markt van zware bedrijfswagens is erg transparant. Iedereen kent elkaar — anders dan bijvoorbeeld in het bestelwagensegment. Bij ons gaat het om het in stand houden van de relatie met de klant. We zoeken hem in deze periode juist op. Daarnaast benadrukken we dat de Scania-dealer meer doet dan alleen Scania's leveren en onderhouden. Veel van onze dealers doen ook in getrokken materieel, laadliften, koelmachines, enzovoorts. Dat is wel een verschil met vroeger, we leggen daar meer het accent op."


— foto: Laagconjunctuur maar nog geen ontslagen bij de TB groep.

Bij DAF-dealer Van Tilburg Bastianen bv blijft marketing manager Paul van Lon nuchter: "We hebben in de bedrijfsautosector hoog- en laagconjunctuur, daar bewegen wij op mee. We doen het beter dan gemiddeld in de markt, dus daarover zijn we tevreden." Gevraagd naar moderne marketingmethodes: "Wij hebben al sinds 2001 een CRM-systeem waarin onze klanten en prospects zijn opgenomen. Bezoek van klanten en potentiŽle klanten doen wij al zolang ons bedrijf bestaat. Daar is dus niets nieuws aan."

Van Lon verwoordt wat veel dealers momenteel ervaren: ook al gaat het in het transport weer wat beter, men wacht toch even af met aanschaf van nieuw materieel. "Ik heb honderden ondernemers gesproken op bijeenkomsten van DAF. De algemene tendens is: het materieel rolt, maar voorlopig koopt men even niks nieuw als het niet strikt nodig is. Het vertrouwen is nog niet terug." Van Tilburg Bastianen heeft nog geen medewerkers hoeven ontslaan en maakt ook geen gebruik van de deeltijd-WW.

M. Kreike van Volvo Truck Center in Amsterdam: "Normaal gesproken doen we ook wel actief aan marketing, denk daarbij aan 'belletje trekken' zowel telefonisch of persoonlijk. Via Volvo Nederland doen we mee aan electronische mailingen. Maar we moeten nu wel heel erg ons best doen om te verkopen. Mensen zijn wel geÔnteresseerd maar kopen alleen als het echt niet anders kan. Ik heb geen idee wanneer de verkopen weer aantrekken." Bij Volvo Truck Center zijn nog geen ontslagen gevallen — dit bedrijf profiteert er nu van dat het een aantal jaren geleden al is gereorganiseerd.

(21 september 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  COXX
  LiftBoxx


  COXX LiftBoxx standaard mm ... > Meer

  Floor
  Floor X-press 3-assige vlakke oplegger star


  De vlakke open opleggers van ... > Meer

  Cuppers
  KO 12-20 SL kipper voor bulk- en pallettransport


  Twee-assige bulkoplegger, het ... > Meer

  Sortimo
  Globelyst inrichting voor Mercedes-Benz Vito


  Kastenwanden voor het van uw ... > Meer

  WAP / Orlandi
  Onderbouwkoppeling met vangmuil


  Complete modulair opgebouwde ... > Meer

  CitroŽn - Jotha
  Jumper Afzetcontainer L2 3,5t


  CitroŽn levert de Jumper in x ... > Meer

  T Rent
  T'railer


  T'railer is de oplossing van ... > Meer

  WECON
  BDF berry Consul voor wissellaadbakken


  BDF berry in volbad verzinkt ... > Meer

  Nooteboom
  MCOS-58-04(EB)


  4 assige hydraulisch Een die ... > Meer

  Volvo
  FM LNG 420 / 460


  De Volvo FM is nu ook met als ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon