of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Rij-impressie vernieuwde Ford Transit Connect:
Robuuste kleine besteller.


De Ford Transit Connect is geÔntroduceerd in 2002 en sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. Begin dit jaar kreeg de Transit Connect een facelift, een mooie gelegenheid voor een hernieuwde kennismaking. Wij maakten een uitgebreide proefrit met de Ford Transit Connect T200S Trend 1.8 16v TDCi 90 pk met roetfilter, die in de prijslijst staat voor 14.050 euro excl. BTW en BPM.


— foto: Slechts kleine uiterlijke verschillen met de Transit Connect bouwjaar 2002-2008

De reden voor de komst van de Transit Connect was destijds de behoefte aan een kleinere bestelwagen dan de Ford Transit. De Connect heeft ongeveer het formaat van de Volkswagen Caddy. Hij is verkrijgbaar in twee formaten: een SWB (korte wielbasis, typen T200S en T220S) en een LWB (lange wielbasis, type T230L). De versie met korte wielbasis heeft een laag dak, die met lange wielbasis een hoog dak. De SWB heeft standaard geen zijschuifdeuren (wel optioneel verkrijgbaar). De LWB beschikt standaard over een rechter schuifdeur, en je kunt een extra schuifdeur erbij bestellen.

Met de wat hoekige vormen oogt de Transit Connect erg traditioneel. Niet verwonderlijk, het ontwerp is alweer acht jaar oud. De face-lift valt alleen deskundigen op: iets andere koplampen en achterlichtunits, bumpers meegespoten in de kleur van de auto. Dat zijn lokkertjes die functioneel niet zoveel invloed hebben.


— foto: Zeer goede stoelen en keurig interieur maken het verblijf aangenaam.

Als je instapt, valt op dat het interieur wel volledig is veranderd. Een van de buitenkant niet zichtbare opfrisser. In de sfeer van berijderscomfort zijn er verbeteringen geboekt. Zeer goed zittende stoelen die ook nog op allerlei manieren verstelbaar zijn. Uitgebreid dashboard met de nodige electronica, zoals een electronische tripmeter, verbruiksmeter, indicatie voor kunnen opschakelen. In het midden van het dashboard een uitgebreid audio en navigatiepaneel — de navigatie is trouwens een accessoire (500 euro). Veel aflegruimte voor documenten, kleding en ander losslingerend spul. Een flesse- en bekerhouder. Opvallend genoeg geen aansteker en geen asbak. De Trend- uitvoering beschikt standaard over een ijskoude airco.


— foto: Negatief: Grote dode hoeken waarmee je kwetsbare weggebruikers over het hoofd kunt zien.

De hele auto wekt een zeer robuuste indruk, daarin onderscheidt de Ford zich in positieve zin. Dikke portieren, een massief dashboard, geen rammeltjes, goede materialen. Perfect zicht in de spiegels, voorzien van extra dode-hoek-spiegels. Negatief punt is de wel erg brede A-stijl, die aan de voet een behoorlijke dode hoek heeft. Je moet er echt omheen kijken — fietsers en bromfietsers verdwijnen even uit het zicht. Tweede negatieve punt qua uitzicht is het ruitje in de separatiewand, dat sterk spiegelt en allerlei hinderlijke reflecties in de achteruitkijkspiegel doet ontstaan. Niet nodig: gauw vervangen door ontspiegeld glas.

De Transit Connect beschikt over een vijfversnellingsbak. Deze schakelde in de testauto wat hakerig, maar dat kan aan de maagdelijke kilometerstand hebben gelegen. De overbrengingsverhoudingen zijn goed gekozen, evenals de eindoverbrenging. Bij 100 km/h in 5 draait de motor 2300 rpm. De 1,8 liter viercilinder, vanzelfsprekend met turbocompressor, draait graag zijn toeren, maar verkeert liever niet in de lagere toerenregionen. Kom liever niet onder de 1500 rpm, hij laat duidelijk merken dat hij zich daar niet prettig voelt. De motor is wel behoorlijk zuinig: tijdens een week toeren met gemiddeld tempo en belading realiseerden we 1 op 15,8.

Het rijden met de Transit Connect is een waar genoegen. De rij-eigenschappen mogen zelfs een prettige verrassing genoemd worden. Zowel in onbeladen als beladen toestand ligt de Ford perfect op de weg. Geen spoor van zweverigheid, totaal geen invloed van spoorvorming op de weg, lage zijwindgevoeligheid. Het exacte stuurgedrag is zelfs beter te noemen dan dat van menig personenauto, en dat is werkelijk een compliment waard. In combinatie met de prettig hoge zit — hoger dan andere bestelauto's in zijn klasse — kan de Connect zonder meer dienst doen als tweepersoons personenauto.


— foto: Dashboard is geheel nieuw. Goede ventilatiemogelijkheden. GeÔntegreerde audio / CD / navigatie / telefoonbediening.

Tijdens het rijden word je geassisteerd door tal van electronische functies. Een electronisch vergrendlingssysteem sluit de laadbak zodra je gaat rijden. ABS is sowieso standaard. ESP en Traction Control (optie) voorkomen dat je uit de bocht vliegt. Als je je gordel vergeet, wordt je gelijk geattendeerd. De auto heeft een hill-holder, waarmee je makkelijk wegrijdt op een helling. Wij vonden die hillholder een onprettig ding omdat hij af en toe eraf springt, schijnbaar naar eigen oordeel, en je dan toch achteruit rolt. Hij geeft dan wel een waarschuwingsssignaal, maar je zit dan al bijna tegen je achterligger.


— foto: Korte laadruimte. Een zijschuifdeur is optioneel. Afwerking laswerk netjes. Wanden nauwelijks bekleed.

We kijken even naar de laadruimte. Erg vierkant van vorm, geen verrassing. Goed laswerk. De vloer is afgewerkt met een kunststof mat en heeft zes sjorogen. De laadlengte is met 150 cm krap. Door de iets naar achteren stekende tussenwand kunnen er geen twee geladen europallets achter elkaar staan. Wel is de maat tussen de wielkasten precies 120 cm zodat daar een pallet tussenpast. De zijwanden hebben een laag afwerkingsniveau maar wel voldoende bevestigingspunten voor eventuele inrichting. De door ons gereden uitvoering had geen zijdeuren. Daarmee wordt het voorste deel van de laadruimte wel heel moeilijk bereikbaar. De achterdeuren openen 90 of 180 graden en zijn optioneel voorzien van ruitenwissers en achterruitverwarming.


— foto: Achterportieren openen 90 of 180 graden. Noodopener aan binnenzijde aanwezig.

Conclusie. De Ford Transit Connect kan acht jaar na zijn introductie nog steeds een goede indruk maken. Positief zijn het hoge cabinecomfort en de uitstekende wegligging. Negatief vonden we het motorkarakter bij lage toerentallen, de wat korte laadlengte en de vage werking van de hill-holder.

— foto: Spiegelend glas in de scheidingswand bezorgt de bestuurder fata morgana's. Gauw vervangen.

(12 augustus 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • Wat zijn uw ervaringen met de Ford Transit Connect? Wat vindt u de voordelen en nadelen van deze bestelwagen? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  T'rent / H&W
  LZV-combinatie met 6x2 chassis, 2-assige en 1-assige wipkar


  Voor kruipruimte-isolatie de ... > Meer

  Tesla
  concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt


  Tesla heeft in Los Angeles de ... > Meer

  BTW terugvordering
  Voor heel Europa


  ... > Meer

  CitroŽn
  C3 Entreprise 1.1 / 1.4 HDi


  Compacte bestelauto, afgeleid ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 311 CDI hoogwerker 80 kW


  Hoogwerker op basis van het ... > Meer

  Jumbo
  TM 180 CE wipkar (1999)


  Jumbo middenas aanhanger voor ... > Meer

  CitroŽn
  Berlingo Electrique L1


  CitroŽn heeft een electrische ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Atego 1527 L


  Mercedes-Benz Atego in 15 met ... > Meer

  Verhoek Transport:
  TLNplanner Internet berekent rijtijden zeer goed


  Sinds september 2014 gebruikt ... > Meer

  Scania
  P280 euro6 DB6x2*4 MNA


  Scania P280 met vijfcilinder ... > Meer

  Scania
  P320 6x2*4 CNG


  Scania introduceerde begin de ... > Meer

  MAN
  TGS 18.360 4x4 BL


  De MAN TGS is sinds 2016 ook ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon