of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Duizenden euro's cadeau als je een nieuwe bestelwagen koopt. Maar is dat nu wel verstandig?

Fabrikanten van bestelauto's duikelen over elkaar heen met inruilacties om de verkoop van nieuwe voertuigen te stimuleren. Je kunt er bijna niet omheen: in dagbladen, op billboards en televisie wordt duidelijk dat je duizenden euro's premie krijgt als je nu je oude voertuig inruilt voor een nieuwe.

Volkswagen-importeur Pon's Automobielhandel bv adverteert sinds vorige week met een slooppremieregeling tot 4250 euro op bestelauto's. De actie loopt tot 16 september, laat woordvoerder Peter Arends van Pon weten. De premie — Pon noemt het "afscheidspremie" — kan worden berekend op de actiewebsite van Pon en hangt af van het bouwjaar van de bedrijfswagen. "Deze premie geldt alleen voor bedrijfswagens die ook voor de sloopregeling van de overheid in aanmerking komen," legt Arends uit.


— foto: Sloopregeling van Mercedes-Benz: tot 3250 euro. Ook een inruilpremie als je een jonge auto inruilt. Renault geeft op sommige modellen 1000 euro "zomerkorting" of biedt leuke accessoires aan voor zeer lage prijzen.

De slooppremie van de overheid om oude bestelauto's (bouwjaar tot 1999) voor sloop in te ruilen, bedraagt maximaal 1000 euro (zie de website van het ministerie en de branche-organisaties met de premies en calculator. Volkswagen-importeur Pon legt daar nog maximaal 3250 euro bij.

Of de actie resultaat heeft, weet Arends nog niet. "We zijn er net mee begonnen. Het effect weten we pas over een paar weken. Wat we wel weten, is dat ons marktaandeel groeit in deze dalende markt. Mensen kiezen in onzekere tijden toch voor een merk dat zekerheid biedt."

P. Keuper, verkoper bedrijfswagens bij dealer Pouw Automobielbedrijven in Zwolle, meldt dat er nog weinig te merken is van een grotere aanloop. "Ondernemers zijn erg afwachtend. Wij hebben veel ZZP-ers als klant, bijvoorbeeld in de bouw, en daar is het een spannende tijd voor." Bij de personenauto's hebben dit soort acties zker effect, aldus Keuper. "Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe Polo."


— foto: Op een nieuwe Volkswagen personenauto kun je tot 2500 euro slooppremie krijgen, maar op een bedrijfsauto wel 4250 euro.

Volgens Keuper is het uiterst onzeker hoe de rest van het jaar zal verlopen. "De verkoop van Volkswagen bedrijfswagens zit nu 36% in de min, dat is een behoorlijke aderlating. Maar de afgelopen maanden zijn de verkopen wel gestabiliseerd zodat het lijkt alsof de bodem is bereikt. In 2010 verwacht ik wel dat de verkopen weer zullen aantrekken. Je kunt de aanschaf van een bedrijfswagen niet al te lang uitstellen."

Zijn de kortingsacties in deze tijd van teruglopende verkoop wel verstandig? Maarten Verhaar — werkzaam als interim-manager bij autodealerbedrijven — vindt van niet. "Op korte termijn heb je er plezier van, maar op lange termijn ondervind je er alleen maar hinder van. Duizenden euro's korting op een nieuwe auto of bestelbus is natuurlijk prettig voor de klant, maar het haalt de waarde van je product onderuit. Ook als je het presenteert als inruilpremie, want dat is meestal een verkapte korting."

"Als je rommelt aan de nieuwprijs, gaat ook de waarde van alle reeds verkochte producten omlaag, en dus de restwaarde van de auto's van al je klanten. Als je kijkt naar wat een klant belangrijk vindt, dan is toch een stabiele restwaarde wel een van de belangrijke punten. Die kortings- en premie-acties zorgen voor een hoop onrust, niet alleen bij de dealers maar ook bij de klanten," aldus Verhaar.

Keuper van Volkswagendealer Pouw is het daarmee wel eens. "Natuurlijk is het niet verstandig. Maar als de verkopen teruglopen, ga je toch van alles verzinnen om je product aan de man te krijgen. Nood breekt wet. Gelukkig kan ik zeggen dat wij de laatste jaren zijn uitgegroeid tot een full-service organisatie met onder andere schadebedrijven en een eigen leasemaatschappij, en daardoor zijn we minder afhankelijk van alleen de verkoop van nieuwe voertuigen. Ook de verkoop van goede gebruikte bedrijfswagens zit in de lift."
(29 juli 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Krone - Van Eck
  schamel-aanhangwagen met geÔsoleerde opbouw (2007)


  Te koop: Krone twee assen, / ... > Meer

  Waarom zijn yougtimers
  zo populair?


  Wordt er met een zakelijke de ... > Meer

  CitroŽn
  Berlingo L2 HDi 90 / HDiF 90


  Verlengde uitvoering van de ... > Meer

  Pacton
  Container X-press 3-assige wide spread schamelaanhanger


  De Pacton Container X-press , ... > Meer

  Scania - HMF
  R480 B 8x2*6 - Thor


  Vierassig chassis van Scania ... > Meer

  Krone
  Profi Liner Multi Steel BW


  Open oplegger met bordwanden, ... > Meer

  CitroŽn - Lecapitaine
  Jumpy Petit Forestier 2.0 HDiF 88kW


  CitroŽn Jumpy Plancher Cabine ... > Meer

  Krone
  Profi Liner Multi Steel


  Open drie-assige oplegger van ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 12t euro6


  De nieuwe Volvo FL met euro6 ... > Meer

  Renault Trucks
  Master branchespecifieke oplossingen


  Renault Trucks biedt keuze en ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1842 / 1843 LS StreamSpace met Pools of Tsjechisch kenteken


  De Emons Group heeft 139 die ... > Meer

  VDL
  e-Truck


  Elektrisch aangedreven op van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon