of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Duizenden euro's cadeau als je een nieuwe bestelwagen koopt. Maar is dat nu wel verstandig?

Fabrikanten van bestelauto's duikelen over elkaar heen met inruilacties om de verkoop van nieuwe voertuigen te stimuleren. Je kunt er bijna niet omheen: in dagbladen, op billboards en televisie wordt duidelijk dat je duizenden euro's premie krijgt als je nu je oude voertuig inruilt voor een nieuwe.

Volkswagen-importeur Pon's Automobielhandel bv adverteert sinds vorige week met een slooppremieregeling tot 4250 euro op bestelauto's. De actie loopt tot 16 september, laat woordvoerder Peter Arends van Pon weten. De premie — Pon noemt het "afscheidspremie" — kan worden berekend op de actiewebsite van Pon en hangt af van het bouwjaar van de bedrijfswagen. "Deze premie geldt alleen voor bedrijfswagens die ook voor de sloopregeling van de overheid in aanmerking komen," legt Arends uit.


— foto: Sloopregeling van Mercedes-Benz: tot 3250 euro. Ook een inruilpremie als je een jonge auto inruilt. Renault geeft op sommige modellen 1000 euro "zomerkorting" of biedt leuke accessoires aan voor zeer lage prijzen.

De slooppremie van de overheid om oude bestelauto's (bouwjaar tot 1999) voor sloop in te ruilen, bedraagt maximaal 1000 euro (zie de website van het ministerie en de branche-organisaties met de premies en calculator. Volkswagen-importeur Pon legt daar nog maximaal 3250 euro bij.

Of de actie resultaat heeft, weet Arends nog niet. "We zijn er net mee begonnen. Het effect weten we pas over een paar weken. Wat we wel weten, is dat ons marktaandeel groeit in deze dalende markt. Mensen kiezen in onzekere tijden toch voor een merk dat zekerheid biedt."

P. Keuper, verkoper bedrijfswagens bij dealer Pouw Automobielbedrijven in Zwolle, meldt dat er nog weinig te merken is van een grotere aanloop. "Ondernemers zijn erg afwachtend. Wij hebben veel ZZP-ers als klant, bijvoorbeeld in de bouw, en daar is het een spannende tijd voor." Bij de personenauto's hebben dit soort acties zker effect, aldus Keuper. "Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe Polo."


— foto: Op een nieuwe Volkswagen personenauto kun je tot 2500 euro slooppremie krijgen, maar op een bedrijfsauto wel 4250 euro.

Volgens Keuper is het uiterst onzeker hoe de rest van het jaar zal verlopen. "De verkoop van Volkswagen bedrijfswagens zit nu 36% in de min, dat is een behoorlijke aderlating. Maar de afgelopen maanden zijn de verkopen wel gestabiliseerd zodat het lijkt alsof de bodem is bereikt. In 2010 verwacht ik wel dat de verkopen weer zullen aantrekken. Je kunt de aanschaf van een bedrijfswagen niet al te lang uitstellen."

Zijn de kortingsacties in deze tijd van teruglopende verkoop wel verstandig? Maarten Verhaar — werkzaam als interim-manager bij autodealerbedrijven — vindt van niet. "Op korte termijn heb je er plezier van, maar op lange termijn ondervind je er alleen maar hinder van. Duizenden euro's korting op een nieuwe auto of bestelbus is natuurlijk prettig voor de klant, maar het haalt de waarde van je product onderuit. Ook als je het presenteert als inruilpremie, want dat is meestal een verkapte korting."

"Als je rommelt aan de nieuwprijs, gaat ook de waarde van alle reeds verkochte producten omlaag, en dus de restwaarde van de auto's van al je klanten. Als je kijkt naar wat een klant belangrijk vindt, dan is toch een stabiele restwaarde wel een van de belangrijke punten. Die kortings- en premie-acties zorgen voor een hoop onrust, niet alleen bij de dealers maar ook bij de klanten," aldus Verhaar.

Keuper van Volkswagendealer Pouw is het daarmee wel eens. "Natuurlijk is het niet verstandig. Maar als de verkopen teruglopen, ga je toch van alles verzinnen om je product aan de man te krijgen. Nood breekt wet. Gelukkig kan ik zeggen dat wij de laatste jaren zijn uitgegroeid tot een full-service organisatie met onder andere schadebedrijven en een eigen leasemaatschappij, en daardoor zijn we minder afhankelijk van alleen de verkoop van nieuwe voertuigen. Ook de verkoop van goede gebruikte bedrijfswagens zit in de lift."
(29 juli 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Mercedes-Benz
  Atego 816 L (818 L) WB302 / WB332 / WB362 / WB422 / WB482


  De Mercedes-Benz Atego in de ... > Meer

  Volkswagen
  Amarok Dark Label


  Speciale uitvoering van de in ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Kipper L2S 3,5t 88kW


  De CitroŽn Jumper is als hier ... > Meer

  Carrier
  06D compressor Vector


  Te koop gereviseerde 06D voor ... > Meer

  VBG
  Multi Function Coupling


  Automatische vangmuil met met ... > Meer

  Renault
  Megane Estate Van dCi 110 FAP EDC Automaat


  De nieuwe Renault Megane als ... > Meer

  Hertoghs - Volvo
  FE 4x2V Hybride bakwagen


  Distributie-auto op basis van ... > Meer

  Bulthuis
  TATA23


  Kipper-oplegger van het merk ... > Meer

  DAF
  FT CF euro6


  DAF heeft de CF85 4x2 trekker ... > Meer

  Fiat
  Ducato Panorama Flex Floor L2H2 3,0t / 3,3t / 3,5t 109kW


  De nieuwe Fiat Ducato hier in ... > Meer

  Brigade
  MDR-404-500 mobiele datarecorder


  Opnamesysteem voor beelden op ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon