of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe EcoDaily is de EEV-versie van de Iveco Daily.

Iveco kan zijn Daily vanaf vandaag uitrusten met motoren die aan de EEV-uitlaatgasnorm voldoen, en noemt deze nieuwe typen EcoDaily. De modellen met motoren die aan de euro4-norm voldoen, blijven gewoon Daily heten. Er worden geen euro5-motoren meer geleverd. Dit heeft Iveco vandaag bekend gemaakt.

De nieuwe EEV-motor is afkomstig van Fiat, het moederbedrijf van Iveco. Het betreft een viercilinder dieselmotor met een dubbele turbocompressor en uitlaatgas-recirculatie. De cilinderinhoud bedraagt 3000 cc. Deze motor is leverbaar met ofwel 103 kW / 140 pk ofwel 125 kW / 170 pk. De sterkste versie wordt direct leverbaar, de teruggetunede motor pas in 2010.


— foto: De vernieuwde Daily is te herkennen aan een iets gewijzigde grill.

Ook de versies met aardgasmotor (CNG), die reeds aan de EEV-norm voldeden, gaan verder onder de naam EcoDaily. De 3,0 liter aardgasmotor van Iveco/Fiat levert 100 kW / 136 pk. Er komt ook een benzinemotor die aan de EEV-norm voldoet: deze levert een bescheiden 60 kW / 82 pk en zal een zeldzame verschijning worden — de klant kiest immers liever voor de goedkope diesel. Ook de Daily Electric gaat verder onder de naam EcoDaily, en heet dus nu EcoDaily Electric.

Ook bij de 2300 cc motor (die nog gewoon Daily heet) vinden we enkele gewijzigde versies. De geŁpdate motoren worden aangeduid met .11 en .13 en hebben respectievelijk 78 kW / 106 pk en 93 kW / 126 pk. De klant kan echter ook nog kiezen voor de bestaande .10 motor (71 kW / 96 pk), de .12 motor (85 kW / 116 pk), en de .14 motor (100 kW / 136 pk). De vernieuwde motoren hebben relatief een wat hoger koppel en zullen waarschijnlijk ook qua brandstofverbruik wat gunstiger zijn.


— illustratie: De motorvarianten op een rij. Niet genoemd in dit staatje zijn de versies met benzinemotor en met electro-aandrijving.

Nieuw bij de Daily is verder de 7-tons versie, zowel bij de gesloten bestelwagens als bij de chassiscabines. Dit type zal worden aangeduid als 70C. Tot nu toe was het zwaarste model de 65C. De 70C heeft ongeveer 500 kg extra laadvermogen ten opzichte van de 65C.

Het gehele gamma van de Iveco Daily ondergaat deze zomer kleine wijzigingen. Aan uiterlijk en maten/gewichten veranderen slechts details. Het reservewiel wordt niet meer meegeleverd; in plaats hiervan een reparatieset en een compressor die op de accu kan worden aangesloten. Mocht je trouwens pech krijgen: Iveco heeft nu een 0800-pechservicenummer dat in heel Europa werkt. Iets dat Mercedes-Benz trouwens al langer heeft.


— foto: De uitvoeringen met aardgasmotor vallen vanaf nu ook onder de type-aanduiding EcoDaily..

Ingrijpender maatregelen nam Iveco in de boordelectronica. Niet dat de Daily achterliep op dat gebied, maar de klant verlangt kennelijk dat het voertuig hem in allerlei lastige situaties uit de nood helpt. Zo hebben alle Daily's en EcoDaily's nu standaard ESP (stabiliteitsprogramma) en ABS (anti-doorslippen bij het remmen). Daar komt ook nog bij: Hydraulic Brake Assist — een systeem dat extra hard remmen bij noodstops mogelijk maakt. Ook een Hill Holder zit nu in elke Daily: daarmee hoef je nooit meer een hellingproef te doen. En dan is er ook nog Adaptive Load Control, een hulpmiddel dat alle electronica weer assisteert voor het geval de lading onevenredig verdeeld ligt.

Optioneel wordt verder het Blue&Me systeem meegeleverd, een draadloos communicatiesysteem waaraan vijf mobiele telefoons gekoppeld kunnen worden en dat ook reageert op stemcommando's. Zo kun je de Daily opdracht geven om een bepaalde persoon te bellen, geheel handsfree. U leest het goed, we zijn nu echt goed in de 21e eeuw aangeland.

Nog verder gaat Blue&Me Fleet, een vlootbeheer-applikatie die gekoppeld is aan de communicatiediensten van Qualcomm. Hiermee kunnen wagenparkbeheerders allerlei gegevens van de voertuigen via satelliet volgen. Denk daarbij aan posities, brandstofgebruik, welke chauffeur achter het stuur zit en hoe hij zijn gaspedaal gebruikt. Ook de gegevens van de digitale tacho kunnen via satelliet worden gedownload.

De Iveco Daily beleeft in Nederland zijn premiŤre op de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem, begin september, bij gebrek aan een BedrijfsautoRAI.
(15 juli 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Peugeot
  Boxer Chassiscabine L1 3,0t 74kW / L2 3,3t 88kW


  De twee kortste chassis van ... > Meer

  Penta
  PFC5/174/5536


  Frontcilinder, 42 ton, koers ... > Meer

  NOVL
  ADR herhaling code 95


  Gedeelte E-learning in 3 1 1 ... > Meer

  Pacton
  Schuifzeilen oplegger met zijborden


  Pacton schuifzeilen oplegger ... > Meer

  Fiat
  Ducato Maxi L3H2 CNG Natural Power 100kW 3,5t


  Vanaf nu met euro 6. De op na ... > Meer

  DAF
  FA CF290 / CF440 Silent


  Chassis van DAF uit de CF een ... > Meer

  OBU voor Belgische tol
  voor bestelwagens


  Moet ik een OBU aanschaffen ... > Meer

  Renault Trucks
  T High Edition


  Renault T-series trekker in ... > Meer

  UNVI
  starts to build electric sightseeing buses


  The Spanish bus builder UNVI ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon