of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe EcoDaily is de EEV-versie van de Iveco Daily.

Iveco kan zijn Daily vanaf vandaag uitrusten met motoren die aan de EEV-uitlaatgasnorm voldoen, en noemt deze nieuwe typen EcoDaily. De modellen met motoren die aan de euro4-norm voldoen, blijven gewoon Daily heten. Er worden geen euro5-motoren meer geleverd. Dit heeft Iveco vandaag bekend gemaakt.

De nieuwe EEV-motor is afkomstig van Fiat, het moederbedrijf van Iveco. Het betreft een viercilinder dieselmotor met een dubbele turbocompressor en uitlaatgas-recirculatie. De cilinderinhoud bedraagt 3000 cc. Deze motor is leverbaar met ofwel 103 kW / 140 pk ofwel 125 kW / 170 pk. De sterkste versie wordt direct leverbaar, de teruggetunede motor pas in 2010.


— foto: De vernieuwde Daily is te herkennen aan een iets gewijzigde grill.

Ook de versies met aardgasmotor (CNG), die reeds aan de EEV-norm voldeden, gaan verder onder de naam EcoDaily. De 3,0 liter aardgasmotor van Iveco/Fiat levert 100 kW / 136 pk. Er komt ook een benzinemotor die aan de EEV-norm voldoet: deze levert een bescheiden 60 kW / 82 pk en zal een zeldzame verschijning worden — de klant kiest immers liever voor de goedkope diesel. Ook de Daily Electric gaat verder onder de naam EcoDaily, en heet dus nu EcoDaily Electric.

Ook bij de 2300 cc motor (die nog gewoon Daily heet) vinden we enkele gewijzigde versies. De geŁpdate motoren worden aangeduid met .11 en .13 en hebben respectievelijk 78 kW / 106 pk en 93 kW / 126 pk. De klant kan echter ook nog kiezen voor de bestaande .10 motor (71 kW / 96 pk), de .12 motor (85 kW / 116 pk), en de .14 motor (100 kW / 136 pk). De vernieuwde motoren hebben relatief een wat hoger koppel en zullen waarschijnlijk ook qua brandstofverbruik wat gunstiger zijn.


— illustratie: De motorvarianten op een rij. Niet genoemd in dit staatje zijn de versies met benzinemotor en met electro-aandrijving.

Nieuw bij de Daily is verder de 7-tons versie, zowel bij de gesloten bestelwagens als bij de chassiscabines. Dit type zal worden aangeduid als 70C. Tot nu toe was het zwaarste model de 65C. De 70C heeft ongeveer 500 kg extra laadvermogen ten opzichte van de 65C.

Het gehele gamma van de Iveco Daily ondergaat deze zomer kleine wijzigingen. Aan uiterlijk en maten/gewichten veranderen slechts details. Het reservewiel wordt niet meer meegeleverd; in plaats hiervan een reparatieset en een compressor die op de accu kan worden aangesloten. Mocht je trouwens pech krijgen: Iveco heeft nu een 0800-pechservicenummer dat in heel Europa werkt. Iets dat Mercedes-Benz trouwens al langer heeft.


— foto: De uitvoeringen met aardgasmotor vallen vanaf nu ook onder de type-aanduiding EcoDaily..

Ingrijpender maatregelen nam Iveco in de boordelectronica. Niet dat de Daily achterliep op dat gebied, maar de klant verlangt kennelijk dat het voertuig hem in allerlei lastige situaties uit de nood helpt. Zo hebben alle Daily's en EcoDaily's nu standaard ESP (stabiliteitsprogramma) en ABS (anti-doorslippen bij het remmen). Daar komt ook nog bij: Hydraulic Brake Assist — een systeem dat extra hard remmen bij noodstops mogelijk maakt. Ook een Hill Holder zit nu in elke Daily: daarmee hoef je nooit meer een hellingproef te doen. En dan is er ook nog Adaptive Load Control, een hulpmiddel dat alle electronica weer assisteert voor het geval de lading onevenredig verdeeld ligt.

Optioneel wordt verder het Blue&Me systeem meegeleverd, een draadloos communicatiesysteem waaraan vijf mobiele telefoons gekoppeld kunnen worden en dat ook reageert op stemcommando's. Zo kun je de Daily opdracht geven om een bepaalde persoon te bellen, geheel handsfree. U leest het goed, we zijn nu echt goed in de 21e eeuw aangeland.

Nog verder gaat Blue&Me Fleet, een vlootbeheer-applikatie die gekoppeld is aan de communicatiediensten van Qualcomm. Hiermee kunnen wagenparkbeheerders allerlei gegevens van de voertuigen via satelliet volgen. Denk daarbij aan posities, brandstofgebruik, welke chauffeur achter het stuur zit en hoe hij zijn gaspedaal gebruikt. Ook de gegevens van de digitale tacho kunnen via satelliet worden gedownload.

De Iveco Daily beleeft in Nederland zijn premiŤre op de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem, begin september, bij gebrek aan een BedrijfsautoRAI.
(15 juli 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Hoekstra Renova
  3,5 tons Kipper


  Kipperopbouw op 3,5 tons of ... > Meer

  Mercedes-Benz - Terberg
  Sprinter chassis - TMB


  Mercedes Sprinter chassis met ... > Meer

  Volvo
  FE S 6x2V NLA euro6


  Drie-assig Volvo FE met een ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 euro6 8x4T tridem


  Zwaartransporttrekker met en ... > Meer

  KŲgel
  3-assige dieplader met zadel


  De dieplader met zadel wordt ... > Meer

  DAF
  FA CF290 / CF440 Silent


  Chassis van DAF uit de CF een ... > Meer

  Renault Trucks
  C 320 P 4x2


  4x2 uitvoering van de Renault ... > Meer

  Volvo
  FE280 4x2 Low


  Volvo FE twee-assig 18- tot / ... > Meer

  Fuso
  eCanter vanaf 2019 leverbaar


  Vanaf 2019 wordt in Europa de ... > Meer

  Vlastuin Groep
  neemt VB Trailerbouw over


  Vlastuin Group uit Kesteren ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon