of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe EcoDaily is de EEV-versie van de Iveco Daily.

Iveco kan zijn Daily vanaf vandaag uitrusten met motoren die aan de EEV-uitlaatgasnorm voldoen, en noemt deze nieuwe typen EcoDaily. De modellen met motoren die aan de euro4-norm voldoen, blijven gewoon Daily heten. Er worden geen euro5-motoren meer geleverd. Dit heeft Iveco vandaag bekend gemaakt.

De nieuwe EEV-motor is afkomstig van Fiat, het moederbedrijf van Iveco. Het betreft een viercilinder dieselmotor met een dubbele turbocompressor en uitlaatgas-recirculatie. De cilinderinhoud bedraagt 3000 cc. Deze motor is leverbaar met ofwel 103 kW / 140 pk ofwel 125 kW / 170 pk. De sterkste versie wordt direct leverbaar, de teruggetunede motor pas in 2010.


— foto: De vernieuwde Daily is te herkennen aan een iets gewijzigde grill.

Ook de versies met aardgasmotor (CNG), die reeds aan de EEV-norm voldeden, gaan verder onder de naam EcoDaily. De 3,0 liter aardgasmotor van Iveco/Fiat levert 100 kW / 136 pk. Er komt ook een benzinemotor die aan de EEV-norm voldoet: deze levert een bescheiden 60 kW / 82 pk en zal een zeldzame verschijning worden — de klant kiest immers liever voor de goedkope diesel. Ook de Daily Electric gaat verder onder de naam EcoDaily, en heet dus nu EcoDaily Electric.

Ook bij de 2300 cc motor (die nog gewoon Daily heet) vinden we enkele gewijzigde versies. De geŁpdate motoren worden aangeduid met .11 en .13 en hebben respectievelijk 78 kW / 106 pk en 93 kW / 126 pk. De klant kan echter ook nog kiezen voor de bestaande .10 motor (71 kW / 96 pk), de .12 motor (85 kW / 116 pk), en de .14 motor (100 kW / 136 pk). De vernieuwde motoren hebben relatief een wat hoger koppel en zullen waarschijnlijk ook qua brandstofverbruik wat gunstiger zijn.


— illustratie: De motorvarianten op een rij. Niet genoemd in dit staatje zijn de versies met benzinemotor en met electro-aandrijving.

Nieuw bij de Daily is verder de 7-tons versie, zowel bij de gesloten bestelwagens als bij de chassiscabines. Dit type zal worden aangeduid als 70C. Tot nu toe was het zwaarste model de 65C. De 70C heeft ongeveer 500 kg extra laadvermogen ten opzichte van de 65C.

Het gehele gamma van de Iveco Daily ondergaat deze zomer kleine wijzigingen. Aan uiterlijk en maten/gewichten veranderen slechts details. Het reservewiel wordt niet meer meegeleverd; in plaats hiervan een reparatieset en een compressor die op de accu kan worden aangesloten. Mocht je trouwens pech krijgen: Iveco heeft nu een 0800-pechservicenummer dat in heel Europa werkt. Iets dat Mercedes-Benz trouwens al langer heeft.


— foto: De uitvoeringen met aardgasmotor vallen vanaf nu ook onder de type-aanduiding EcoDaily..

Ingrijpender maatregelen nam Iveco in de boordelectronica. Niet dat de Daily achterliep op dat gebied, maar de klant verlangt kennelijk dat het voertuig hem in allerlei lastige situaties uit de nood helpt. Zo hebben alle Daily's en EcoDaily's nu standaard ESP (stabiliteitsprogramma) en ABS (anti-doorslippen bij het remmen). Daar komt ook nog bij: Hydraulic Brake Assist — een systeem dat extra hard remmen bij noodstops mogelijk maakt. Ook een Hill Holder zit nu in elke Daily: daarmee hoef je nooit meer een hellingproef te doen. En dan is er ook nog Adaptive Load Control, een hulpmiddel dat alle electronica weer assisteert voor het geval de lading onevenredig verdeeld ligt.

Optioneel wordt verder het Blue&Me systeem meegeleverd, een draadloos communicatiesysteem waaraan vijf mobiele telefoons gekoppeld kunnen worden en dat ook reageert op stemcommando's. Zo kun je de Daily opdracht geven om een bepaalde persoon te bellen, geheel handsfree. U leest het goed, we zijn nu echt goed in de 21e eeuw aangeland.

Nog verder gaat Blue&Me Fleet, een vlootbeheer-applikatie die gekoppeld is aan de communicatiediensten van Qualcomm. Hiermee kunnen wagenparkbeheerders allerlei gegevens van de voertuigen via satelliet volgen. Denk daarbij aan posities, brandstofgebruik, welke chauffeur achter het stuur zit en hoe hij zijn gaspedaal gebruikt. Ook de gegevens van de digitale tacho kunnen via satelliet worden gedownload.

De Iveco Daily beleeft in Nederland zijn premiŤre op de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem, begin september, bij gebrek aan een BedrijfsautoRAI.
(15 juli 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Veel belangstelling voor 410 pk
  LNG motor van Scania


  In Europa heeft al een groot ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  Iveco
  Daily 55S18W 4x4 WB305 / WB340


  De Daily 4x4 verdient het met ... > Meer

  Mega Multitruck
  Van Diesel 600 / Electrisch


  Eťn van de kleinste Het is kg ... > Meer

  Scania - Meiller
  G480 B 8x4 kipper


  Vier-assig Scania bouwchassis ... > Meer

  Fontaine
  Ultra LT Lightweight


  Het Engels/Amerikaanse heeft ... > Meer

  Jumbo
  TVL300LCU


  Lage, dubbel uitschuifbare in ... > Meer

  CitroŽn
  Berlingo Electrique L1


  CitroŽn heeft een electrische ... > Meer

  Pacton - Luchtenberg
  TBZ 233 Koeltrailer


  Koeltrailer bestaande uit een ... > Meer

  DAF
  LF 220 FT 4x2 Day Cab 164kW / 186kW / 208kW


  Distributietrekker voor het ... > Meer

  Krone
  Standard 3-assig containerchassis


  Standaard multifunctioneel 40 ... > Meer

  Stasse Transporttechniek
  Aanhangwagens


  Stasse Transporttechniek op u ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon