of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Cargohopper stapt misschien over op zonne-energie.

De Cargohopper, het in april gestarte stadsdistributiesysteem met electrische voertuigen in Utrecht, stapt mogelijk over op stroom opgewekt via zonnepanelen. In augustus start een proef.

In samenwerking met Wagenbouw Bolle, Aandrijf en besturingstechniek Haltholt en de leverancier van het voertuig, Divaco, is gerekend aan een oplossing om Cargohopper te laten rijden met energie uit zonnepanelen. De uitkomst daarvan belooft veel.

Zonnepanelen zullen worden aangebracht op de daken van de getrokken karretjes. Deze laden het accupakket van de Cargohopper bij tijdens de rit. Volgens de berekeningen is de capaciteit van de panelen ruim voldoende om bij de huidige af te leggen afstanden de gewenste hoeveelheid energie op te wekken. De benodigde techniek komt uit Zuid Duitsland waar men veel praktijkervaring heeft met zonnepanelen.

Directeur Evert Jan Everts van Wagenbouw Bolle ziet veel in de pilot omdat het een uitgelezen kans biedt het gebruik van zonne-energie te testen onder echte gebruiksomstandigheden in het transport. "Dat is toch heel anders dan een zonnepaneel op het dak van een gebouw. Cargohopper leent zich er ook voor. Het voertuig beschikt over ruim 14 vierkante meter dakoppervlak waarvan wij in eerste instantie ongeveer 8,5 vierkante meter denken nodig hebben om de benodigde 1,1 kW/h te kunnen genereren. Dat zou voldoende moeten zijn om Cargohopper iets meer dan 40 kilometer te laten afleggen."


— foto: Cargohopper werkt met electrisch aangedreven Alke trekkers. Op het dak van de aanhangers passen zonnepanelen die de accu kunnen bijladen.

"Naast het genereren van de benodigde energie is ook de ophanging van de panelen een punt van aandacht. En verder moet er natuurlijk goed gekeken worden naar de aanwezige en benodigde elektronica waarbij we ook rekening moeten houden met de eisen van de Rijksdienst voor het wegverkeer. Op een later moment zouden we de actieradius ook kunnen vergroten door technische maatregelen aan met name de onderstellen van de laadboxen zelf."
Blijken de resultaten tegen te vallen, dan zou er nog een alternatief zijn: de zonnepanelen aanbrengen op het overslagstation, in combinatie met een tweede accupakket. Cargohopper zou dan steeds zijn werk kunnen doen terwijl het tweede accupakket opgeladen wordt. Het wisselen duurt in de praktijk namelijk slechts vijf minuten. Op die manier zouden meer uren zonlicht in elektriciteit kunnen worden omgezet.

Directeur Cargohopper Jacques van der Linden: "Wij willen laten zien dat steden snel een duurzaam systeem voor binnenstadsdistributie in huis kunnen halen. En dat er voldoende kennis komt om voor elke situatie de juiste oplossing te vinden. De omstandigheden zijn in elke stad anders."
(25 mei 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Gereedschapskist
  Kunstof gereedschapskist


  Kunststof kisten, in en ... > Meer

  Broshuis
  E-2190/27 SP


  Deze 3-assige enkel is in de ... > Meer

  SWEPCO
  105 High Impact Plus Grease


  Ideaal vet voor het vijfde en ... > Meer

  OMFB
  Olietank


  Olietanks voor hydrauliek, te ... > Meer

  Fiat
  Ducato Granvolume L4H2 88kW (2010)


  Extra lange Fiat Ducato met 6 ... > Meer

  Elenbaas
  Plywood oplegger met badkuipconstructie


  Door Carrosserie Elenbaas 2 ... > Meer

  RAC / KPN Autolease / TTd
  roemloos ten onder na bijna tachtig jaar


  TTd (Transport Techniek in de ... > Meer

  Nooteboom
  MCO-48-03V(VM)


  3 assige hydraulisch dubbel + ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 10x4T tridem


  Een absolute head-turner, dat ... > Meer

  Scania
  S450 6x2 Low Doppelstock Huifopbouw


  Groot-volume bakwagen met een ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon