of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Als 16-jarige mag je in Nederland een terminaltrekker met oplegger besturen, op de openbare weg.

Terminaltrekkers van HB Logistics bv rijden op het industrieterrein De Rietvelden in Den Bosch af en aan met geladen opleggers. In opdracht van Heineken brengen ze grondstoffen van de containerterminal naar de brouwerij, een afstand van ongeveer 800 meter over de openbare weg.

En dat mag. De terminaltrekkers zijn ingericht als "voertuig met beperkte snelheid". Ze kunnen maximaal 25 km/h rijden en vallen onder een regel in het Voertuigreglement die dit mogelijk maakt. Ze hoeven geen kenteken te hebben, geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ze hoeven niet gekeurd te worden, en mogen rijden op "rode" diesel. Rijbewijs is niet verplicht: een 16-jarige kan plaatsnemen achter het stuur.


— foto: HB Logistics gebruikt terminaltrekkers op de openbare weg. Goedkoop en... legaal.

"De enige beperking is dat deze voertuigen alleen mogen worden gebruikt voor korte afstanden", zegt Pieter van der Stoep van de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Zoetermeer. "Zo staat het omschreven in de wet. Maar er staat nergens hoe groot die afstand mag zijn. Het is aan de controlerende instantie — de politie dus — om dat te interpreteren."

En daar zijn nogal eens wat misverstanden over. "In het noorden van het land gingen middelbare scholieren in een oude Fiat Panda zonder kenteken naar school nadat ze ervoor zorgden dat alleen de eerste versnelling het nog deed. Daar heeft de politie uiteindelijk wel een stokje voor gestoken. Het ligt er gewoon aan hoe de wetshandhavers de regels uitleggen."

De regeling voor langzame voertuigen bestaat sinds 1995. Frank Oerlemans van Terberg Benschop bv, fabrikant van terminaltrekkers, legt uit dat verschillende klanten er gebruik van maken. "Als een terminaltrekker op de openbare weg wordt gebruikt, passen wij het voertuig daarop aan. Er komt een afgeknotte driehoek op, zoals je ook bij tractoren ziet. Verder markeringsverlichting. En het motormanagement wordt zodanig aangepast dat hij maximaal 25 km/h kan rijden." Dat gaat electronisch via het can-bus systeem dat de verbinding verzorgt tussen de motor en de versnellingsbak. Alle terminaltrekkers van Terberg hebben standaard een automatische versnellingsbak.

Oerlemans: "Het rijden van korte afstanden op de openbare weg is geen enkel probleem. Ze hebben een op veiligheid geteste cabine, veiligheidsgordels, uitgebreide spiegelsets, noem maar op. En het is goedkoop voor de klanten vanwege de afwezigheid van een rijbewijs-eis, de goedkope brandstof, enzovoorts. Dat de regeling een beetje vaag is en niet bij iedere politieman bekend, is wel te betreuren. Klanten worden soms onterecht van de weg gehaald door politiemensen die niet op de hoogte zijn."

Dat de voertuigen niet gekeurd hoeven worden, maakt een effectieve controle lastig. Van der Stoep van de RDW: "Het is aan de eigenaar zelf om het voertuig aan de eisen te laten voldoen. Als hij vindt dat het voldoet, dan voldoet het. Tenzij bij een controle zou blijken dat er iets niet klopt." Die vaagheid is in de praktijk overigens geen probleem: "Als er misbruik van de regeling van zou worden gemaakt, biedt de wet nog wel een aantal kapstokbepalingen om dat tegen te gaan."

Oerlemans van Terberg vindt de vaagheid van de wetgever soms wel lastig. "Jaren geleden is al aangekondigd dat langzame voertuigen ook een kenteken zouden krijgen. Voor identificatie van een voertuig zou dat natuurlijk wel handig zijn. Maar de regeling is nog steeds niet aangepast."

De RDW meldt dat per 1 mei wel het afmelden van een kenteken in het kentekenregister gaat veranderen. "Bij een voertuig waarvan je het kenteken inlevert, moet je straks verplicht zeggen wat je ermee doet: slopen, exporteren of anderszins. Je kunt het niet zomaar blijven gebruiken, zoals nu het geval is. Je ziet weleens dat vervoerders hun afgeschreven trekker van het kenteken ontdoen, de versnellingsbak gedeeltelijk blokkeren en hem dan als een geÔmproviseerde 25 km/h-trekker gebruiken. Dat wordt in de toekomst een stuk lastiger."

Dat betekent dus ook dat middelbare scholieren niet langer in een autowrak naar school kunnen rijden.

HB Logistics bv en Heineken waren niet bereikbaar voor het geven van commentaar.
(24 april 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML65E14 (ML65E16)


  In 2009 vernieuwd licht en de ... > Meer

  MAN
  TGM 12.250 4x2 BLS


  De twee-assige trekker van de ... > Meer

  Renders
  Euro 800 multifunctioneel dubbel-uitschuifbaar containerchassis verhuur


  Te huur voor korte of lange 1 ... > Meer

  CitroŽn
  Bedrijfswagen inrichting


  Alle type voertuigen kunnen ... > Meer

  Sortimo
  Globelyst inrichting voor Mercedes-Benz Vito


  Kastenwanden voor het van uw ... > Meer

  Meusburger
  Zes-assige semi-dieplader met huif


  Zeer speciale trailer, een op ... > Meer

  Lamberet
  Koel/vriesbak HD


  Heavy Duty koel / vries van ... > Meer

  allsafe JUNGFALK
  TransSAFE go


  TransSAFE go is een systeem ... > Meer

  Volvo
  FE 4x2V 188kW 19,5t


  Deze distributietruck van is ... > Meer

  Vijftigste Scania trekker
  voor transporteur Fellinger uit Roden


  Transportbedrijf Fellinger in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon