of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Voertuigreglement beperkt het gebruik van 6x2-trekkers in LZV-combinaties.

Het is niet langer mogelijk om 6x2 trekkers in LZV combinaties te keuren voor 60 ton treingewicht — ook niet als ze beschikken over een ashefinrichting ("Anfahrtshilfe"), zoals tot voor kort mogelijk was. Het maximale treingewicht voor een LZV met een 6x2 trekker bedraagt nu 57,5 ton. Wie een 60 tons combinatie wil, is aangewezen op een 6x4.

Transport en Logistiek Nederland betreurt het dat de mogelijkheid voor 6x2 trekkers met ashefinrichting in de (nu in werking zijnde) ervaringsfase voor LZV's is geschrapt. Beleidsmedewerker A. Smit: "Het is ons nooit verteld door de RDW. Erg jammer, omdat dat betekent dat je extra investeringen moet doen. Verreweg de meeste trekkers in LZV-combinaties zijn 6x2's, en in de oude regeling konden die op 60 ton treingewicht worden gekeurd. In de nieuwe situatie betekent het 2,5 ton minder laadvermogen, of een veel duurdere trekker gebruiken."


— foto: 6x2 trekkers worden beperkt in hun maximaal treingewicht in LZV's.

Herman Schutten van Burg, leverancier van LZV-voertuigen: "Het viel ons op dat trekkers voor LZV-combinaties niet meer 60 ton maar 57,5 ton op het kenteken hadden staan als ze van de keuring terugkwamen. Toen wij gingen informeren, vernamen wij dat het bewuste zinnetje uit de regeling was geschrapt. Heel jammer, want een deel van de besparing die je realiseert met LZV's, gaat zo weer verloren. Een 6x4 kost meer in de aanschaf, verbruikt meer brandstof en is minder universeel inzetbaar. Het is een beperking die je niet wilt. En ik snap ook het nut er niet van."

Het maximale treingewicht van LZV-voertuigen is 60 ton. Het maximale treingewicht op de trekker is maximaal vijfmaal de maximale aslast van de aangedreven as. Die aslast is vrijwel altijd 11,5 ton. Daarmee komt het maximale treingewicht van een 4x2 of een 6x2 op 57,5 ton.

In de proeffases van LZV's in Nederland was het mogelijk om een 6x2 met Anfahrtshilfe op 60 ton te keuren. De Anfahrtshilfe is een systeem dat ervoor zorgt dat bij het wegrijden uit stilstand, de niet-aangedreven as wordt geheven. Zo komt alle tractie op ťťn as en kun je bij gladheid beter wegrijden.


— foto: Waarschijnlijk zullen er meer 4x2's worden ingezet in LZV-combinaties; deze mogen, net als een 6x2, 57,5 ton treingewicht hebben. Deze zojuist afgeleverde combinatie, gebouwd door Hertoghs, bestaat uit een 4x2 trekker, oplegger met stuuras en middenas-aanhanger, Chereau koelbakken en een doorlaadsysteem.

Volgens een woordvoerder van de RDW klopt het dat de nieuwe regeling beperkter is dan voorheen. Hij geeft toe dat de communicatie daarover minimaal is geweest, ook naar de keuringsstations. "De regel voor een 6x2 is nu maximaal 57,5 ton en die regel wordt gewoon toegepast. Mogelijk is er sinds de invoering van deze regel wel wat tussendoor geslopen, maar inmiddels zijn alle keuringsstations ermee bekend."

Waarschijnlijk zullen reeds op 60 ton gekeurde LZV-trekkers voorlopig gewoon met 60 ton treingewicht mogen blijven rijden. Mogelijk komt er een overgangsregeling, omdat ze formeel niet meer voldoen aan het voertuigreglement.

(23 maart 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Stas
  TPX S300CX asfaltkipper


  Kippers voor asfaltvervoer de ... > Meer

  Tal Techniek
  Kipper


  Kipper met imperial ten van 2 ... > Meer

  SMA Serbatol
  RHMA 7712 combitank


  Combitank van aluminium, twee ... > Meer

  Kraus-Maffei Wegmann
  Fenneks


  Pantserwagen van de Duitse in ... > Meer

  Scania
  P310 B 4x2 CNG


  De 224 kW / 310 pk CNG motor ... > Meer

  Renault Trucks
  T430 T4x2 SleeperCab euro6


  Nieuwe T-range trekker van de ... > Meer

  Renault Trucks
  T430 T4x2 Citernier (Tanktransport) euro6


  Renault Trucks komt met deze ... > Meer

  allsafe JUNGFALK
  ATD dubbel-laadvloersysteem


  allsafe Jungfalk ontwikkelde ... > Meer

  Broshuis
  5ABSD-68 SL / 2 - semi-dieplader met onafhankelijke wielophanging


  Semi-dieplader in de van met ... > Meer

  Scania
  OC13 aardgasmotor voor de lange afstand met 410 pk


  Scania heeft een nieuwe motor ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon