of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Voertuigreglement beperkt het gebruik van 6x2-trekkers in LZV-combinaties.

Het is niet langer mogelijk om 6x2 trekkers in LZV combinaties te keuren voor 60 ton treingewicht — ook niet als ze beschikken over een ashefinrichting ("Anfahrtshilfe"), zoals tot voor kort mogelijk was. Het maximale treingewicht voor een LZV met een 6x2 trekker bedraagt nu 57,5 ton. Wie een 60 tons combinatie wil, is aangewezen op een 6x4.

Transport en Logistiek Nederland betreurt het dat de mogelijkheid voor 6x2 trekkers met ashefinrichting in de (nu in werking zijnde) ervaringsfase voor LZV's is geschrapt. Beleidsmedewerker A. Smit: "Het is ons nooit verteld door de RDW. Erg jammer, omdat dat betekent dat je extra investeringen moet doen. Verreweg de meeste trekkers in LZV-combinaties zijn 6x2's, en in de oude regeling konden die op 60 ton treingewicht worden gekeurd. In de nieuwe situatie betekent het 2,5 ton minder laadvermogen, of een veel duurdere trekker gebruiken."


— foto: 6x2 trekkers worden beperkt in hun maximaal treingewicht in LZV's.

Herman Schutten van Burg, leverancier van LZV-voertuigen: "Het viel ons op dat trekkers voor LZV-combinaties niet meer 60 ton maar 57,5 ton op het kenteken hadden staan als ze van de keuring terugkwamen. Toen wij gingen informeren, vernamen wij dat het bewuste zinnetje uit de regeling was geschrapt. Heel jammer, want een deel van de besparing die je realiseert met LZV's, gaat zo weer verloren. Een 6x4 kost meer in de aanschaf, verbruikt meer brandstof en is minder universeel inzetbaar. Het is een beperking die je niet wilt. En ik snap ook het nut er niet van."

Het maximale treingewicht van LZV-voertuigen is 60 ton. Het maximale treingewicht op de trekker is maximaal vijfmaal de maximale aslast van de aangedreven as. Die aslast is vrijwel altijd 11,5 ton. Daarmee komt het maximale treingewicht van een 4x2 of een 6x2 op 57,5 ton.

In de proeffases van LZV's in Nederland was het mogelijk om een 6x2 met Anfahrtshilfe op 60 ton te keuren. De Anfahrtshilfe is een systeem dat ervoor zorgt dat bij het wegrijden uit stilstand, de niet-aangedreven as wordt geheven. Zo komt alle tractie op ťťn as en kun je bij gladheid beter wegrijden.


— foto: Waarschijnlijk zullen er meer 4x2's worden ingezet in LZV-combinaties; deze mogen, net als een 6x2, 57,5 ton treingewicht hebben. Deze zojuist afgeleverde combinatie, gebouwd door Hertoghs, bestaat uit een 4x2 trekker, oplegger met stuuras en middenas-aanhanger, Chereau koelbakken en een doorlaadsysteem.

Volgens een woordvoerder van de RDW klopt het dat de nieuwe regeling beperkter is dan voorheen. Hij geeft toe dat de communicatie daarover minimaal is geweest, ook naar de keuringsstations. "De regel voor een 6x2 is nu maximaal 57,5 ton en die regel wordt gewoon toegepast. Mogelijk is er sinds de invoering van deze regel wel wat tussendoor geslopen, maar inmiddels zijn alle keuringsstations ermee bekend."

Waarschijnlijk zullen reeds op 60 ton gekeurde LZV-trekkers voorlopig gewoon met 60 ton treingewicht mogen blijven rijden. Mogelijk komt er een overgangsregeling, omdat ze formeel niet meer voldoen aan het voertuigreglement.

(23 maart 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Isuzu
  NMR85L WB248 / WB335


  Dit chassis is bedoeld voor ... > Meer

  DAF
  FA CF75.360


  Twee-assig bakwagenchassis de ... > Meer

  Sortimo
  Globelyst inrichting voor Mercedes-Benz Vito


  Kastenwanden voor het van uw ... > Meer

  Pacton
  Flex-XL


  De Pacton Flex-XL is een De 2 ... > Meer

  Ford
  Transit Connect 220 L1 Duratorq TDCI 55kW / 70kW / 85kW


  Nieuwe Ford Transit Connect ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 euro6 8x4T tridem


  Zwaartransporttrekker met en ... > Meer

  TTd / DAF
  CoPI, Commando Plaats Incidenten


  Overheidsinstellingen zoals ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer

  Gemeente Groningen
  gaat elektrische vuilnisauto inzetten


  De gemeente Groningen heeft ... > Meer

  MAN
  TGS 18.420 4x2 euro6 LX WB360


  MAN TGS 18.420 4x2 trekker de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon