of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Voertuigreglement beperkt het gebruik van 6x2-trekkers in LZV-combinaties.

Het is niet langer mogelijk om 6x2 trekkers in LZV combinaties te keuren voor 60 ton treingewicht — ook niet als ze beschikken over een ashefinrichting ("Anfahrtshilfe"), zoals tot voor kort mogelijk was. Het maximale treingewicht voor een LZV met een 6x2 trekker bedraagt nu 57,5 ton. Wie een 60 tons combinatie wil, is aangewezen op een 6x4.

Transport en Logistiek Nederland betreurt het dat de mogelijkheid voor 6x2 trekkers met ashefinrichting in de (nu in werking zijnde) ervaringsfase voor LZV's is geschrapt. Beleidsmedewerker A. Smit: "Het is ons nooit verteld door de RDW. Erg jammer, omdat dat betekent dat je extra investeringen moet doen. Verreweg de meeste trekkers in LZV-combinaties zijn 6x2's, en in de oude regeling konden die op 60 ton treingewicht worden gekeurd. In de nieuwe situatie betekent het 2,5 ton minder laadvermogen, of een veel duurdere trekker gebruiken."


— foto: 6x2 trekkers worden beperkt in hun maximaal treingewicht in LZV's.

Herman Schutten van Burg, leverancier van LZV-voertuigen: "Het viel ons op dat trekkers voor LZV-combinaties niet meer 60 ton maar 57,5 ton op het kenteken hadden staan als ze van de keuring terugkwamen. Toen wij gingen informeren, vernamen wij dat het bewuste zinnetje uit de regeling was geschrapt. Heel jammer, want een deel van de besparing die je realiseert met LZV's, gaat zo weer verloren. Een 6x4 kost meer in de aanschaf, verbruikt meer brandstof en is minder universeel inzetbaar. Het is een beperking die je niet wilt. En ik snap ook het nut er niet van."

Het maximale treingewicht van LZV-voertuigen is 60 ton. Het maximale treingewicht op de trekker is maximaal vijfmaal de maximale aslast van de aangedreven as. Die aslast is vrijwel altijd 11,5 ton. Daarmee komt het maximale treingewicht van een 4x2 of een 6x2 op 57,5 ton.

In de proeffases van LZV's in Nederland was het mogelijk om een 6x2 met Anfahrtshilfe op 60 ton te keuren. De Anfahrtshilfe is een systeem dat ervoor zorgt dat bij het wegrijden uit stilstand, de niet-aangedreven as wordt geheven. Zo komt alle tractie op ťťn as en kun je bij gladheid beter wegrijden.


— foto: Waarschijnlijk zullen er meer 4x2's worden ingezet in LZV-combinaties; deze mogen, net als een 6x2, 57,5 ton treingewicht hebben. Deze zojuist afgeleverde combinatie, gebouwd door Hertoghs, bestaat uit een 4x2 trekker, oplegger met stuuras en middenas-aanhanger, Chereau koelbakken en een doorlaadsysteem.

Volgens een woordvoerder van de RDW klopt het dat de nieuwe regeling beperkter is dan voorheen. Hij geeft toe dat de communicatie daarover minimaal is geweest, ook naar de keuringsstations. "De regel voor een 6x2 is nu maximaal 57,5 ton en die regel wordt gewoon toegepast. Mogelijk is er sinds de invoering van deze regel wel wat tussendoor geslopen, maar inmiddels zijn alle keuringsstations ermee bekend."

Waarschijnlijk zullen reeds op 60 ton gekeurde LZV-trekkers voorlopig gewoon met 60 ton treingewicht mogen blijven rijden. Mogelijk komt er een overgangsregeling, omdat ze formeel niet meer voldoen aan het voertuigreglement.

(23 maart 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Eerste Volvo Truck
  rolde in 1928 de fabriek uit


  Exact 90 jaar geleden, op 20 ... > Meer

  Ziehl-Abegg:
  Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit


  Ziehl-Abegg, producent van in ... > Meer

  SPIER
  Drankopbouw conform VDI 2700


  Spier drankopbouw in conform ... > Meer

  Van Eck
  ECKstreme Multitemp


  Koel/vries-uitvoering van de ... > Meer

  MAN
  e-TGL 12.245


  Het TGL chassis van MAN kan 7 ... > Meer

  Knap Transport bespaart 3 tot 5 procent brandstof
  door gebruik Carcube van Trimble


  Knap Transport in Wormerveer ... > Meer

  DAF
  First Choice


  DAF First Choice occasions in ... > Meer

  Volkswagen
  Up Cargo


  Tot pseudo-bestelauto Up, met ... > Meer

  Pacton
  Open laadbak


  De oplegger met open laadbak ... > Meer

  Van Hool
  3B2015


  Drie-assig van Van Hool. voor ... > Meer

  Volvo
  FH 460 6x2T Euro6


  Van Wieren Special bv, in het ... > Meer

  DAF
  XF 510 FTT 6x4 trekker


  Drie-assige DAF XF105 trekker ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon