of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Een dagje sturen met een 40-tonner en je stoot al gauw 600 kilo CO2 uit.

Transport en Logistiek Nederland en PTV Ordis komen volgende maand met de nieuwste versie van de TLNplanner op de markt, waarmee weer nieuwe interessante mogelijkheden zijn toegevoegd. Wat te denken van een emissie-calculator, waarmee u voor een rit kunt berekenen hoeveel CO2, CO, koolwaterstoffen en andere schadelijke afvalproducten u uitstoot? Of een live update die iedere week automatisch de nieuwste toltarieven downloadt?

De nieuwe TLNplanner is de opvolger van de huidige TLNplanner 12. Hij heet geen TLNplanner 13, maar TLNplanner 2009 — of dat bijgeloof is wordt er niet bijgezegd. Het is in ieder geval de dertiende versie van het pakket dat al jarenlang hŤt referentiemiddel is voor afstandsberekening in de transportbranche. Meer dan tweeduizend transportbedrijven Ťn verladers werken ermee.

Enkele jaren geleden voegde PTV de tolwegen toe aan de TLNplanner. Eerst voor Frankrijk, later ook voor Spanje en andere landen, en ook de Duitse Maut werd erin opgenomen. Omdat die afhangt van de emissieklasse van het voertuig, is het mogelijk om deze emissieklasse aan het voertuig te koppelen: ofwel aan de aanwezige standaardvoertuigen waarmee de uniforme afstandsberekeningen worden uitgevoerd, ofwel aan zelf in te voeren voertuigen. Een heel nauwkeurige kostenberekening wordt dan mogelijk. Je kunt ook vergelijkingen maken tussen wel en niet snelweggebruik, en kijken of het gunstiger is om de Autobahn te vermijden.

En dan de emissies. Met de nieuwste TLNplanner kun je voor een rit berekenen hoeveel uitstoot je veroorzaakt. De uitslag is uiteraard afhankelijk van de emissieklasse. Wie voor een rit een euro 5 voertuig kiest in plaats van een euro 3, ziet inderdaad dat de uitstoot van roet en gevaarlijke koolwaterstoffen en CO omlaag gaat. Maar de CO2 uitstoot gaat juist omhoog. Hoe dat kan is nog even onduidelijk — misschien is het de invloed van AdBlue of de completere verbranding bij "schonere" motoren.


— foto: Opsomming van emissies per rit, eventueel opgeknipt van stop naar stop. Dit plaatje komt uit de testversie en bevat nog geen getallen.

Wie vol trots een uitdraai aan zijn opdrachtgever wil laten zien hoe milieuvriendelijk hij bezig is met zijn euro 5 trucks, kan wellicht van een koude kermis thuiskomen: met een dagje sturen met een 40 tons combinatie gooi je al gauw zo'n 600 kilo CO2 de lucht in. In volume uitgedrukt, is dat de inhoud van twee gezinswoningen. Als je daarover nadenkt, ga je je behoorlijk schuldig voelen. De gegevens zijn overigens gebaseerd op een lijvig document dat hierover is verschenen, het zogenaamde Handbook Emission Factors for Road Transport.

Een andere noviteit is de nieuwe kaart in de TLNplanner. Niet iets dat opvalt, hooguit zie je dat de lettertypes anders zijn. Wat wel merkbaar is, is de toegenomen snelheid van de TLNplanner, hetgeen volgens PTV te maken heeft met de opbouw van de kaart. Verder vinden we opnieuw meer extra informatie, zoals een uitgebreider overzicht van terminals en distributiecentra, de nieuwste bedrijventerreinen en tankcleanlokaties. Als je in Duitsland ziek wordt, kun je bovendien terecht bij honderden Docstop-lokaties die ook in de kaart vindbaar zijn.


— foto: Hulpje voor de distributieplanner: milieuzones in de kaart aangegeven. Maar ze worden nog niet automatisch meegenomen.

Er zijn nog zaken waar de uitgever nog mee worstelt. Milieuzones, bijvoorbeeld. Die maken het voor bepaalde voertuigen onmogelijk om bepaalde gebieden in te rijden. Maar er zijn geen uniforme regels, en daarom is dat heel moeilijk in de software onder te brengen. De milieuzones zijn wel in de kaart aangegeven. Dat was overigens al het geval in TLNplanner 12. Ook lastig is het volgen van de routering langs bekende steden zoals Lille en Luik. Als chauffeur moet je daar al jaren een omleiding volgen, maar in de planner worden hier nog steeds de oude routes aangegeven. Het blijft dus opletten, ook als planner.

(17 maart 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Iveco
  Daily Chassiscabine 50C18 WB345 / WB375 / WB435


  Licht vrachtautochassis in de ... > Meer

  Krone
  BDF Wissellaadbak 7,15 meter


  Wissellaadbak volgens de Deze ... > Meer

  Volvo
  FMX 460 6x6 D13 Powertronic


  Kipperchassis voor zwaar 6x6, ... > Meer

  Broshuis
  SL-series 6+2 assen


  Broshuis boekt succes met de ... > Meer

  WECON
  AWZ 111 LZ


  Eťnassige middenas voor het 1 ... > Meer

  Renault Trucks
  T-drive T430 T4x2 SleeperCab euro6 E-Commerce


  Renault Trucks komt als met ... > Meer

  Volvo - LAG
  FM370 6x2 V High gestuurde naloopas tankwagen


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer

  Faymonville
  Telemax Uitschuifbare platte oplegger


  Uitschuifbare platte oplegger ... > Meer

  Elenbaas
  Verkoopwagen als afzetunit


  Elenbaas bouwde voor een Rita ... > Meer

  T'rent / H&W
  LZV-combinatie met 6x2 chassis, 2-assige en 1-assige wipkar


  Voor kruipruimte-isolatie de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon