of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Verminderd transportaanbod leidt tot tarievenoorlog in chartermarkt.

Bij vervoerders in Overijssel en omstreken is grote onrust ontstaan door wat men noemt "onrealistische prijsonderbiedingen" van Heisterkamp Transport in Oldenzaal. Heisterkamp vindt echter dat er op een verantwoorde manier wordt gecalculeerd: "Wij weten heel goed wat onze ondergrens is en tot hoever wij kunnen gaan."

Transportbedrijf Hoft in Lemelerveld is een van de slachtoffers van wat men een "tarievenoorlog" noemt. Het bedrijf heeft twaalf trekkers, daarvan rijden er nu nog vijf, de rest staat aan de kant. Met vier voertuigen reed Hoft twee jaar lang voor Nagel Nederland bv in Raalte, onderdeel van het Duitse Kraftverkehr Nagel GmbH. "Voor 92 cent per kilometer, op zich niet een hoog tarief maar we konden ervan leven", zegt directeur H.J. Hoft. "We kregen in de laatste week bericht van Nagel dat we vijftien cent moesten zakken met de prijs. Nog dezelfde week kwam het bericht dat we over twee dagen konden stoppen. Het vervoer zou voortaan door Heisterkamp worden gedaan, voor 76 cent per kilometer. Ik heb vier medewerkers moeten ontslaan. En misschien wordt het nog meer, want bij andere klanten heeft Heisterkamp ook al aangeklopt."

Een collegabedrijf uit de regio vertelt een gelijkluidend verhaal. "We reden al drie jaar als charter voor Nagel. Op 23 februari werden we gebeld dat we per 1 maart 12 cent moesten zakken, en anders moesten we stoppen. We zijn in eerste instantie uitgenodigd voor een gesprek, maar die afspraak werd twee dagen later geannuleerd met de mededeling dat we vanaf 1 maart niet meer hoefden te rijden. Wat ons vooral dwars zit, is dat we drie jaar lang naar volle tevredenheid voor deze opdrachtgever hebben gewerkt, en nu met een opzegtermijn van twee dagen aan de kant worden geschoven." Zijn bedrijf heeft meerdere opdrachtgevers, maar ziet geen kans de bedrijfsvoering op een normale manier voort te zetten. "Wij staken onze bedrijfsactiviteiten en menen zo een faillissement te voorkomen."

De ondernemers snappen niet dat Heisterkamp voor minder dan tachtig cent per kilometer kan opereren. "Met personeelslasten en diesel samen kom ik al aan ongeveer 70 cent per kilometer. De vaste lasten, zoals afschrijving en overhead, heb ik dan nog helemaal niet meegerekend," aldus een van de getroffen transportbedrijven.


— foto: Het tarievenbeleid van Heisterkamp leidt tot boze reacties bij collega-transporteurs.

Eigen rijder J. Geertsma uit Minnertsga werd door zijn opdrachtgever, een expediteur in Arhus (DK), enkele weken geleden geconfronteerd met een fax van Heisterkamp, waarin de trekkerdiensten werden aangeboden voor 76 cent per kilometer. "We waren in januari al onder protest van een tarief van 92 naar 88 cent per kilometer gegaan. Nu zou er nog eens 12 cent afmoeten. We zijn nu noodgedwongen overgestapt naar een vrachttarief, onder dreiging van opzegging van ons contract. Er zijn al zeventien charters afgehaakt, en ik heb zelf per 1 april ook een andere opdrachtgever."

Volgens Geertsma is 76 cent per kilometer echt onder de kostprijs. "Tenminste, als je volgens de cao uitbetaalt en je aan de rijtijden houdt. Ik begrijp wel dat Heisterkamp zijn auto's wil laten rijden, maar op deze manier helpen ze heel veel charters naar de sodemieter. En ze zijn overal aan het werven, want ik zie in Denemarken steeds meer Heisterkamp-trekkers rijden. Een bedrijf in Padborg heeft net al zijn Poolse charters naar huis gestuurd, omdat Heisterkamp het goedkoper kan. Maar dit heeft niks meer met gezonde concurrentie te maken, dit is de markt totaal verzieken."

B. Zinkweg, sales manager van Heisterkamp, zegt desgevraagd dat zijn bedrijf een andere manier van opereren heeft, waardoor de kosten lager liggen. "Er is nu een overschot aan transportcapaciteit. Dat we lage tarieven neerleggen, ontken ik niet. Dat is gewoon de wet van vraag en aanbod. We weten echter heel goed wat we doen. Er zijn ook bedrijven die het vervoer aanbieden voor minder dan 70 cent per kilometer — dat is onder de kostprijs. Dat doen wij dus niet."

L. Hoogenberg, regiomanager Oost van Transport en Logistiek Nederland, bevestigt dat hij de klachten over de zware prijsconcurrentie heeft ontvangen. "Maar wij kunnen hier ons niet in mengen. Als Heisterkamp niet volgens de cao zou uitbetalen, of zich niet aan de rij- en rusttijdenwet zou houden, zijn daar de bekende instanties voor die in dat geval zouden ingrijpen."

C. van Heel, directeur van Nagel Nederland bv, zegt desgevraagd dat het inhuren van Heisterkamp heeft plaatsgevonden via een Europese aanbesteding. "Wij confirmeren ons aan het beleid van ons moederbedrijf". Op de wijze waarop het contract van de ex-charters is beŽindigd, wil hij niet ingaan. "Daarover ga ik geen discussie voeren via de media".
(12 maart 2009)

Reacties:

Heisterkamp is niet de enige die onder de kostprijs rijdt, een grote vervoerder uit Friesland doet het ook voor € 0,75. Helaas maar het is zo. En die grote vervoerder heeft ook al een aantal dochter-ondernemingen laten ploffen om er zelf weer beter van te worden. Namen zijn bekend bij ons.
Petra Veijer, Veijer Transport Nederland, Nieuwleusen.

Ik ben ontzettend blij dat ik meneer Zinkweg niet in dienst heb, want dat zou een regelrechte ramp zijn voor een gezond transportbedrijf.
Als deze meneer beweert dat zijn kostprijs 0,70 cent per kilometer is dan zou ik maar oppassen voor de controlerende instanties.
Het kan namelijk niet zo zijn dat deze firma betaalt conform de cao eisen. Dit blijkt ook wel uit gesprekken met chauffeurs van deze firma.
Ook vertelt deze meneer niet dat het gros van hun chauffers gepensioneerde schoolmeesters, politie-agenten en wat al niet meer voor ongeschoolde lieden zijn.
Een schrale troost voor iedereen die op dit moment het slachtoffer is en/of wordt van dit bedrijf, lang kan het zeker niet duren en dan staat meneer Zinkweg ook op straat. En dat heeft hij dan helemaal aan zich zelf te danken.
Peter van der Meer, firma J. en L.P. van der Meer Transport, Zevenhoven.

Mijne Heren, weer een mooi voorbeeld van concurentievervalsing ten top, ik walg ervan als ik lees dat bv TLN zegt niets te weten van een onderbetaling van Heisterkampchauffeurs! Nou dan moet men eens n keer wat controle uitoefenen op dit soort bedrijven dan zal men geen universiteit gevolgd hoefen hebben om te snappen waar men mee bezig is. en het ergste de transportbonden laten gewoon hun leden mekaar uitmelken kijk onder de chauffeurs die onderweg zijn is al jaren bekend dat menigeen onder de prijs werkt waarom zal u zeggen omdat men chauffeurs aanneemt uit lagelonen landen en de nederlandse chauffeurs die nog bij een Heisterkamp willen werken mogen onderweg zij voor binnenland loon D5 wat trouens ook schering en inslag is in Nederland.
Dus m.a.w de Nederlandse transportsector maakt zichzelf naar de klote en desbetreffende bonden staan er bij en kijken ernaar met de hoop dat het goed komt, nou ik weet wel de bedrijven die het nog netjes willen doen die houden het op deze manier niet vol.
Men kan niet voor deze prijzen rijden indien men volgens NL C.A.O de mensen uitbetaald simpel toch slot erop en opdoeken bedrijven zoals deze, allemaal plaatboeven eerste klas maar ja die hebben macht en inspraak in deze zogenoemde transportbonden. Denk daar eens over na.
In ieder geval moet er wel iets gebeuren aan deze woekerprijzen maar ja zo lang de grootste transportbedrijven de scepter zwaaien in de transportbonden zal men hier niets voor voelen, maar ik ben voor grootschalige controle's op lonen sociale lasten en pensioenafdracht en geen doorstarts meer voor diverse platenboeven, dan zijn we al n heel eind.
Henk van der Kloot, E6 chauffeur, op persoonlijke titel, Breda.

Niet alleen de fa. Heisterkamp doet op dit moment aan prijsdumping, ook in het Westen van het land zijn er een aantal grote bedrijven die dit doen. Ze beseffen waarschijnlijk niet dat ze hiermee de tarieven voor iedereen onderuit halen. Voor deze te lage tarieven werken betekent alleen uitstel, geen afstel van het einde van je bedrijf. Helaas zijn er nu eerst anderen er de dupe van. Mijn hoop is dan ook dat alle opdrachtgevers waarvoor deze bedrijven reeds werkten ook met directe ingang de tarieven laten zakken tot 76 cent. Wat je voor de een doet moet je tenslotte ook voor de ander doen. (en vooral voorlopig niet meer stijgen!!)
In ieder geval geven bedrijven als Heisterkamp een duidelijk signaal af dat ze niet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doen.
Tenslotte aan alle verladers, voor slechts een cent of 15 meer krijgt u alle service en dienstverlening waar u als opdrachtgever recht op hebt, net als goed materieel, fatsoenlijke en goed opgeleide chauffeurs die naast Nederlands behoorlijk hun buitenlandse talen spreken, en niet te vergeten, een goed gevoel erbij, dat u Maatschappelijk Verantwoord bezig bent! Daar kunt u mee aankomen bij uw klanten!
Marius van der Valk, M.G. van der Valk Transport vof, Dirksland.

Ik ben het niet eens met het merendeel van de reacties over de verlaagde prijzen van Heisterkamp. Als Heisterkamp denkt tegen een lager tarief te kunnen rijden als wat anderen voor realistisch houden, dan zijn er twee mogelijkheden:
1. of Heisterkamp maakt een grote rekenfout en rijdt niet kostendekkend. In dat geval zal men daar in de loop der tijd vanzelf achter komen en de prijzen alsnog moeten verhogen.
2. of Heisterkamp heeft zijn zaken beter georganiseerd dan de concurrentie.
Naar mijn mening is het zo dat Heisterkamp in de loop der jaren een specialisme heeft opgebouwd door alleen maar trucking te doen, en de hele organisatie daarop af te stemmen. Dit betekend dat ze zelf reparatie en onderhoud doen, een eigen tankinstallatie hebben, gebruik maken van parttime chauffeurs, hogere kortingen krijgen bij aanschaf van autoís door grotere hoeveelheden in een keer te kopen, om maar een paar voorbeelden te noemen die kostenverlagend werken. Het is aan iedereen vrij om op eenzelfde manier te werken als Heisterkamp het doet. Het is dan ook onzinnig om te suggereren dat Heisterkamp niet volgens de wet zou werken. Ik denk juist dat ze door een goede organisatie zeer efficiŽnt werken en dus tegen een laag tarief kunnen rijden om de vloot aan het rijden te houden in deze roerige tijd.
Ik heb er begrip voor dat mensen gefrustreerd raken door de actie van Heisterkamp, zeker als mensen hierdoor hun baan verliezen. Ik ben echter ook van mening dat men meer respect mag hebben voor de organisatie van Heisterkamp in plaats van hun te beschuldigen van onwettige praktijken. Ik ben er tevens van overtuigd dat een dergelijke organisatie het zich niet kan permitteren om niet wettelijk te werken.
Ivo Keiren, Postillon Nederland bv, Lottum LB.


 • Wilt u ook uw mening geven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter Pickup WB433 3,5t


  Pickup gebaseerd op het lange ... > Meer

  Fiat
  Ducato L1H1 3,0t / 3,3t 74kW (of 88kW of 115kW)


  De kortste Ducato (L1). in ... > Meer

  GS Meppel
  OI-120-1000 TR


  Diepliggende oplegger, voor / ... > Meer

  Allsafe Jungfalk
  Vloerankers


  Vloerankers voor in de Worden ... > Meer

  Terberg
  YT 222 4x2


  Terminaltrekker uit de van 34 ... > Meer

  Broshuis
  4ABSD-42/1 vierassige semi-dieplader met ECO-klep


  4-assige semi-dieplader van 6 ... > Meer

  TLN Consultancy
  Masterclass Nachtrijden


  In samenwerking met De TLN is ... > Meer

  D-Tec
  Combitrailer S-Line CT-521-S


  Nieuw type Combitrailer op de ... > Meer

  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Scania
  produceert laatste PGR-truck in Zwolle


  Bij de Scania-fabriek in is ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon