of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Pacton komt met nieuwe voertuigen, zoals jeepdolly's en een gesloten oplegger.

Pacton introduceert in Nederland nieuwe dolly's voor het zwaar transport, de zogenoemde jeepdolly's. Deze dolly's maken het mogelijk om 6x4 trekkers ook in het zwaartransport in te zetten, en om het laadvermogen van een dieplader veel beter te benutten.


— foto: Twee-assige jeepdolly beleeft introductie in Nederland.

De Jeepdolly's van Pacton zijn sinds 2006 op de markt en is tot nog toe vooral geleverd in ScandinaviŽ, via het Pacton-dealerbedrijf Pacsca. In ScandiniviŽ heeft Pacton een flinke klantenkring opgebouwd in het zwaartransport en het LZV-vervoer. Tot nu toe heeft men geen kans gezien om de Jeepdolly ook in Nederland actief te promoten, vanwege de grote vraag en de lange levertijden. Door het verminderen van de vraag naar getrokken materieel, heeft men echter nu weer productiecapaciteit beschikbaar.

Een twee-assige jeepdolly kan aan een 6x4 trekker worden gekoppeld, en deze combinatie kan een dieplader trekken. De maximale koppeldruk van de trekker + dolly bedraagt dan 49 ton. Dit is veel hoger dan een 8x4 trekker — een voertuig dat normaal in het zwaar vervoer wordt ingezet. Een 8x4 heeft een maximale koppeldruk van zo'n 25 ton.

Willem Koens van Pacton legt uit: "Bij een vier-assige dieplader kun je achter tot 55 ton laden. Als je daar een 8x4 trekker voorzet, betekent dit dat de het zwaartepunt van de lading vrij ver naar achteren moet zetten, om de koppeldruk niet teveel te laten oplopen. Gebruik je een 6x4 met 2-assige jeepdolly, dan laad je aan de achterzijde 55 ton bruto en aan de voorzijde 49 ton. Dat wil dus zeggen dat je last vrijwel in het midden kan staan en dat je tot 104 ton bruto kunt laden. Ideaal voor bijvoorbeeld zware graafmachines."

Bovendien is de combinatie veel beter manoevreerbaar, aldus Koens.


— foto: Vier-assige jeepdolly in de productiehal van Pacton. Let op het hoge frame.

Pacton komt ook met een vier-assige jeepdolly. Deze is niet bedoeld voor het trekken van diepladers, maar wordt gebruikt in combinatie met een drie-assige trekker en een modulestel. Hiermee kunnen zware en lange lasten worden vervoerd, boven de 100 ton en tot 50 meter lengte. In Denemarken rijdt bijvoorbeeld transportbedrijf Erik Eg Rahbek Transport A/S met zo'n combinatie. Eťn van de nu al gebruikte toepassingen is het transport van windmolentorens.


— foto: Vier-assige jeepdolly kan worden gebruikt in combinatie met een modulestel.

De vier-assige jeepdolly, die volledig in de Ommense fabriek wordt geproduceerd, beschikt over twee meesturende naloopassen. De voorste twee assen zijn hefbaar. Bovenop de dolly zit een draaikrans, waar de lading op kan rusten.

Pacton komt met gesloten oplegger.
De introductie van nieuwe voertuigen door Pacton is, opmerkelijk genoeg, mogelijk dankzij de kredietcrisis. Tot vorig jaar had Pacton te maken met een grote toevloed aan werk, met als gevolg lange levertijden. Ook is de productie van halffabrikaten uitbesteed geweest aan een andere fabriek. Pacton heeft deze productie weer in eigen huis genomen, waardoor de producten weer van A tot Z in Ommen worden gefabriceerd en er ondanks de afgenomen vraag toch nog redelijk wordt doorgewerkt.


— foto: Nog volop activiteit in de Pacton-fabriek in Ommen.

Volgende maand zal Pacton, voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf, een gesloten oplegger introduceren. Het gaat om een rechttoe-rechtaan plywood-gesloten boxoplegger, die niet uitblinkt door innovatieve details maar door robuustheid, geheel in traditie van de Ommenaren. "Door onze klanten wordt vaak gevraagd of we ook gesloten opleggers bouwen, dit hebben we tot nu toe altijd afgehouden", aldus Gerjanne Kremer. "Maar nu het qua capaciteit mogelijk is, zullen we aan deze wens voldoen."

Verder gaat Pacton zich in Nederland nadrukkelijker profileren als bouwer van LZV-voertuigen. In Nederland heeft men al redelijk wat LZV's geleverd, maar daaraan is tot nog toe weinig bekendheid gegeven. Op 1 en 2 april vindt een open dag plaats waarbij in ieder geval twee combinaties worden getoond: een distributie-combinatie van Oegema Transport (twee-assige motorwagen, dolly met een gestuurde trekboom en een gestuurde oplegger) en een containercombinatie van Bolk Transport (4-assige motorwagen, dolly en containeroplegger).

De open dag vindt plaats op 1 en 2 april 2009, 10:00 tot 14:00 uur, Strangeweg 1 te Ommen. Uitstekend te combineren met een bezoek aan de Carrosserie Vakdagen in Hardenberg.
(11 maart 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Coxx
  Hefboxx 3,5t 2.5 dCi 74kW / 88kW / 107kW


  In Nederland gebouwd met in ... > Meer

  Fliegl
  SDS 390 RH 125 / 248 schuifzeil oplegger


  Fliegl SDS 390 RH 125 / 248 3 ... > Meer

  Terberg
  YT 182 DT 4x2


  Terminaltrekker uit de van en ... > Meer

  Broshuis
  E-2190/20 Eco-laadklep


  Drie-assige semi-dieplader de ... > Meer

  Broshuis
  4ABSD-42/1 vierassige semi-dieplader met ECO-klep


  4-assige semi-dieplader van 6 ... > Meer

  Renault Trucks
  D 2.0 35.15 WB280 trekker


  Renault nieuwe D-drive is met ... > Meer

  KŲgel
  Euro Trailer Mega Rail (Intermodal high-capacity trailer)


  Extra long Tautliner trailer ... > Meer

  Scania
  Brandstoftank


  Scania tanks in aluminium bij ... > Meer

  Carrier
  levert koelmachines aan 2W Logistiek


  2W Logistiek uit Kapelle in ... > Meer

  Faymonville
  Beton-binnenlader


  Drie-assige binnenlader van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon