of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Dieselproblemen blijven, maar gezamenlijke aanpak lijkt wel resultaten op te leveren.

De problemen met bacteriegroei in dieselolie die zich vorig jaar bij veel transportbedrijven manifesteerden, lijken af te nemen. Op een breed front wordt momenteel preventieve actie ondernomen: zowel bij producenten, groothandels en bij gebruikers. Volgens diverse handelaren en transportondernemers leidt dat tot merkbaar minder pechgevallen.

Vorig jaar veroorzaakten deze problemen veel commotie. Vrachtauto's vielen stil omdat bacteriŽn de brandstoffilters blokkeerden (het zogenaamde filter blocking). Een klein micro-organisme dat grote schade en gevolgschade veroorzaakte. Bij getroffen trucks moet het complete brandstofsysteem worden gereinigd, en ondergrondse tanks bij transportbedrijven moesten worden gereinigd.

Wim Verheul, wagenparkbeheerder van VT Verkerk, meldt dat zijn bedrijf een grote schadepost heeft geleden. "Wij hebben een ondergrondse dieseltank van 30 kuub, die moest worden leeggepompt in een tijdelijke tank en helemaal worden schoongemaakt door de leverancier. Verder moesten de leidingen bij vrachtwagens worden schoongespoeld." Maar de situatie is nu weer normaal.

Arno van der Ham van Seneca Transport in Ameide, die vorig jaar nog kampte met gestrande trucks op de vluchtstrook, zegt de situatie weer onder controle te hebben. "We moeten wel bij iedere beurt de brandstoffilters van de auto's reinigen. En in onze tank gooien we een keer per jaar een anti-bacterieel middel. Dat komt dan ook weer in het brandstofsysteem van de vrachtauto's terecht. Zo houden we de boel schoon."

Volgens brandstofleverancier Autofood zijn er ook bij raffinaderijen verbeteringen doorgevoerd in de brandstof. "Het product is verbeterd naar aanleiding van de klachten uit de markt. De diesel die vorig jaar is geleverd voldeed wel aan de specificaties, maar binnen die normen kon de samenstelling nog zodanig worden verbeterd dat bacteriŽn er minder vat op hebben."


— foto: Oliemaatschappijen zijn door de bedrijfstak verzocht de biodiesel te verbeteren.

De Van der Sluis Groep uit Geertruidenberg, eveneens een grote brandstofleverancier, heeft eind vorig jaar de marktpartijen bijeengeroepen en een plan van aanpak gepresenteerd. In dat plan roept Van der Sluijs alle betrokkenen op om zorgvuldiger om te gaan met de diesel. Gebruikers moeten hun filters regelmatig reinigen, bij geconstateerde vervuiling direct maatregelen nemen, en voltanken om condensvorming tegen te gaan. Leveranciers van tankinstallaties moeten tanks zodanig installeren dat condensvorming en vervuiling wordt tegengegaan of makkelijk kan worden verwijderd.

Handelaren moeten in het logistieke traject het product beter beschermen, en de oliemaatschappijen moeten maatregelen nemen om het product minder gevoelig te maken voor bacterievorming, zo staat te lezen in de presentatie van Van der Sluijs. Het bedrijf verwacht vanaf het eerste kwartaal van dit jaar merkbare verbeteringen.

Leveranciers van chemische toevoegingsmiddelen voor dieselolie, hebben nog geen spectaculaire verkoopstijging geconstateerd. F. van Rijckevorsel van Fortť, dat een dergelijk middel levert, meldt dat dit soort producten al jaren op de markt is, en dat de verkoop stabiel is.
(11 februari 2009)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  GS Meppel
  AN-2000


  Twee-assige (wipkar), te als ... > Meer

  Scania
  P360 CB8x4 MHZ kipper


  Lichtgewicht kipper van hoog ... > Meer

  Ligthart
  Onderstel voor mobiele betoncentrale


  Door Ligthart gebouwd bedoeld ... > Meer

  VDO
  Mobile Card Reader


  Met de mobile card reader van ... > Meer

  Terberg
  Urbin T2121-200 4x2


  Door Terberg in 2009 Kan in 6 ... > Meer

  Accredis
  Abonnement Fiscale Kilometerregistratie


  Accredis heeft al tien jaar u ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 euro6 8x4T tridem


  Zwaartransporttrekker met en ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter Chassiscabine 6x2 80kW 7,5t


  Volkswagen Crafter in de van ... > Meer

  Scania - Lamberet - Carrier
  Zero Emission Distributiecombinatie


  Deze prijswinnende combinatie ... > Meer

  Renault Trucks
  Master euro6 motor


  De Renault Master van Renault ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon