of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe motor in de Volvo FH16 is stiller, schoner en levert tot 700 pk.

Volvo gaat zijn topmodel, de FH16, voorzien van een nieuwe motor, die de type-aanduiding D16G heeft meegekregen. De nieuwe Volvo FH16 zal geleverd worden met een motorvermogen van 540, 600 of 700 pk. Uiterlijke wijzigingen zijn er niet aan de FH16, waarbij wel moet worden aangetekend dat het model eind 2008 nog een flinke face-lift heeft gekregen.


— foto: Nieuwe Volvo FH16 met 700 pk als 8x4 zwaartransport-trekker, goed voor treingewichten tot 200 ton.

De 700 pk-versie komt als een verrassing: truckfabrikanten zijn niet meer verwikkeld in een pk-race — meer in een race wie de schoonste en zuinigste is. Volvo zegt met de D16G drie vliegen in ťťn klap te slaan: de motor is de sterkste van de in serie geproduceerde vrachtauto's die hier te koop zijn, hij is ongekend zuinig en ook nog eens schoon (euro5).

Drie jaar ontwikkelwerk gingen vooraf aan de introductie van deze nieuwe motor. Zo heeft Volvo tot in den treure geŽxperimenteerd met inspuit- en recirculatiesystemen. De D16G kreeg uiteindelijk een katalytische converter waarin de uitlaatgassen worden nabehandeld na inspuiting met AdBlue. Hiermee worden stikstofoxiden uit het uitlaatgas verwijderd.

De motor heeft bovendien een voor-injectiesysteem, waarmee in de compressieslag reeds een kleine hoeveelheid diesel onder zeer hoge druk wordt ingespoten. Door de samenpersing in de cilinder is er al sprake van ontbranding op het moment dat de hoofd-injectie plaatsvindt. Op die manier vindt de verbranding zeer gelijkmatig plaats en kan een hoog vermogen worden gecombineerd met een rustige loop en schone verbranding. Bij stationair draaien zorgt de voor-injectie overigens voor een merkbaar stillere motor.

Een andere bijzonderheid aan de D16G-motor is de thermostaat op het carteroliesysteem. Hiermee komt de olie na een koude start sneller op temperatuur en blijft de olietemperatuur gelijkmatiger tijdens de rit. Dit zorgt voor minder wrijving, en maakt het gebruik van dunnere types smeerolie mogelijk waardoor het verbruik fractioneel afneemt. Volvo claimt dat de nieuwe motor net zo zuinig of nog zuiniger is dan zijn voorganger, ondanks de betere prestaties.

De nieuwe FH16 wordt leverbaar als 4x2, 6x2 en 6x4 trekker. Ook komt er weer een 8x4 tridem voor zwaartransporttoepassingen. De FH16 is ook leverbaar als bakwagenchassis, als 6x2 en 6x4. Zie hier de technische gegevens van de Volvo FH16 700 pk 4x2 trekker.

De huidige motor van de FH16 (met een vermogen van 540, 600 of 660 pk) blijft nog leverbaar tot 1 oktober 2009, de datum dat de euro5-norm van kracht wordt.
(12 januari 2009)
 
bedrijf / product / merkVerzekeringen
voor bedrijfswagens


Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

Volvo
FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

Scania - HMF
R480 B 8x2*6 - Thor


Vierassig chassis van Scania ... > Meer

Jost
LubeTronic 5Point


Smeersysteem voor Wordt onder ... > Meer

Nooteboom
OSD-48-03V (DM) uitschuifbare mega-oplegger


Nooteboom uitschuifbare met & ... > Meer

Scania
G380 LA 4x2 MNA trekker


Dit is een trekker die je zo ... > Meer

Lamberet
SR2 Greenliner


De SR2 Greenliner is een is u ... > Meer

Kraus-Maffei Wegmann
Fenneks


Pantserwagen van de Duitse in ... > Meer

Brigade
Frontscan


De Frontscan wordt aan de van ... > Meer

Volvo
FH420 8x4 C-ride kipper


Volvo FH 420 8x4 widespread ... > Meer

Heisterkamp Techniek ontzorgt!
Service


Voor u als transportbedrijf u ... > Meer

Volvo
FMX 470 10x6 kipper


Volvo FMX 10x6 in de kleuren ... > Meer


Waarom meedoen?
Info for foreign merchants.


Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
Postbus 441
9700 AK  Groningen
info@bedrijfsauto.com
© 1998-nu Corneliszoon