of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Niets lijkt de moderne truck te kunnen stoppen. Behalve dit slijmerige prutje bacteriën.


—foto: Dichtgeslibt brandstoffilter: truck strandt in de vluchtstrook

Trots zittend in zijn air conditioned high tech cabine, hoog verheven boven andere weggebruikers, lijkt niets de trucker van vandaag te kunnen tegenhouden.

Behalve dit slijmerige vieze prutje. Het zijn bacteriën, en ze leven in de tank van steeds meer vrachtauto's. Het aantal meldingen van deze besmetting neemt snel toe. Wie een beetje pech heeft, strandt met zijn combinatie op de vluchtstrook en moet wachten tot de dealer zijn brandstofsysteem heeft gereinigd. Wie veel pech heeft, krijgt te maken met een aangetaste tank en brandstofinjectiesysteem.

"Dit jaar is al twee keer een truck van ons gestrand", zegt Arno van der Ham van Seneca Transport uit Ameide. Hij is niet de enige. Berichten van lezers in de nieuwsbrief Het Virtuele Transportbedrijf, zorgen voor een stroom reacties van lotgenoten. Niet iedereen komt er graag voor uit dat zijn truck "besmet" is — het is toch immers je visitekaartje? Maar het is een probleem dat wel degelijk om zich heengrijpt.

De oorzaak: biobrandstof en water
Wat is er aan de hand? Dieselolie bevat sinds kort een fractie biobrandstof, die leveranciers van de overheid verplicht moeten bijmengen. Maar deze biologische olie is een smakelijk hapje voor kleine organismen, die onder invloed van warmte en water snel kunnen groeien tot slijmerige klonten. Die klonten verstoppen in het minst erge geval je brandstoffilter. In het ergste geval verstoppen ze verstuivers, doorvoerleidingen of andere vitale delen van het brandstofsysteem.

Een ander soort bacterie, dat ook voorkomt in mengsels van water, biobrandstof en diesel, is nog agressiever van aard. Deze leeft zonder zuurstof op de bodem van de tank en scheidt een zure stof af die tankbodem, verstuivers en plunjers kan aanvreten, aldus een brandstofleverancier.

Naast de biobrandstof spelen er nog andere factoren een rol. Moderne dieselolie bevat geen zwavel meer — en zwavel doodt bacteriën. De diesel is veel hygroscopischer (wateraantrekkender) dan vroeger, dat betekent dat het water zich gemakkelijker in de diesel mengt en niet meer naar de bodem zakt. Len Jongeneel, chef werkplaats van Volvo Truck Center in Gorinchem: "Bovendien wordt de diesel bij moderne motoren veel sterker opgewarmd: de brandstof wordt langs de kop van de motor geleid en gaat daarna via de retourleiding de tank weer in. De hoge temperaturen stimuleren de groei van de bacterie."

Voorkom water in je tank
Motoren kunnen stilvallen omdat het brandstoffilter in in stijgbuis in de tank verstopt raakt. Dat euvel valt nog relatief eenvoudig te verhelpen. Leveranciers van brandstof hebben voor hun klanten een lijst met aanbevelingen opgesteld hoe ze bacterievorming kunnen voorkomen. Arjan Kammeraat van Oliehandel D.C. Berkel: "Het allerbelangrijkste is dat je voorkomt dat er water in de tank komt. Water ontstaat gemakkelijk in de vorm van condens als de tank niet vol zit. Sterke temperatuurswisselingen (nachtelijke koude na een warme dag) dragen daaraan bij. Het helpt al om aan het eind van de dag af te tanken."





Fabrikanten noemen het "Good Housekeeping van aardolieproducten". Oftewel: wees een goed huisvader voor je brandstof. Er is zelfs een norm van verschenen (verkrijgbaar bij de NEN, zie www.nen.nl). Mocht er een besmetting plaatsvinden, dan is het een zaak van specialisten om deze te verwijderen, aldus de mededeling van diverse brandstofleveranciers.

Tips voor slachtoffers
Inmiddels circuleren echter enkele tips voor slachtoffers. Er is een biocide verkrijgbaar die bacteriën doodt. Kosten ongeveer 15 euro per liter. Biocide is chemische troep die je liever niet gebruikt, maar kom daar maar eens bij aan bij een gestrande chauffeur. Je kunt het middel preventief toevoegen (50 cc op 1000 liter) maar ook als het kwaad reeds is geschied (hogere concentraties, tot 350 cc op 1000 liter bij sterke vervuiling).

Er is ook apparatuur te koop om een vervuilde tank schoon te spoelen. Een water separator en een zogenaamde fuelmag om de brandstof tijdelijk in op te slaan. Kosten zo'n 2350 euro. Daarmee kun je de tank leegpompen, zuiveren en weer terugpompen. De brandstof is daarna bacterie- en watervrij.

Nog een tip: de knock down magneet. Een sterke magneet langs een brandstofleiding schijnt bacteriën te doden. De vervuiling blijft maar breidt zich niet uit. We hebben overigens nog geen ervaringen hiervan mogen horen, en houden ons aanbevolen voor verhalen uit de praktijk.

En voor u enthousiast aan de slag gaat: wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze tips.
(15 juli 2008)

Reacties:
Met veel interesse las ik het artikel met bovengenoemde titel. De oplossingen die worden aangedragen kosten vaak een (klein) vermogen, terwijl het veel eenvoudiger en goedkoper kan. Door de toevoeging van biobrandstoffen ervaren veel bedrijven in diverse sectoren problemen. Ondermeer door water in de diesel (bijvoorbeeld in voorraadtanks) kunnen bacteriën zich dusdanig ontwikkelen, dat zij storingen gaan veroorzaken aan het materieel. Door bacteriën gaan filters, gebruikt in dieselbrandstof dichtslibben. De bacterie bedreigt niet specifiek materieel, het kan elk (loon)bedrijf treffen dat gebruik maakt van biobrandstof, ook de bouw- en gww-sector.





De bacterievorming ontstaat meestal in brandstofopslagtanks bij bedrijven. Vocht uit de omgevingslucht condenseert, komt vervolgens als water in contact met de dieselbrandstof en reageert dan met de bio-component die daaraan is toegevoegd. Het gevolg is dat bacteriegroei de filters van de motoren van allerhande grondverzetmaterieel en ander materieel vervuilen en uiteindelijk verstoppen. Het eventueel schoonmaken is een tijdrovende en soms ook vrij dure klus. Het is dus van belang dat er zo min mogelijk water bij de opgeslagen biodiesel kan komen, echter dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Wij hebben onderzoek gedaan op welke wijze wij deze problemen kunnen voorkomen dan wel oplossen. Om het te voorkomen kan men eenvoudig gebruik maken van een van de SWEPCO producten (mengverhouding 1 op 1.000), mocht de brandstof reeds "besmet" zijn, dan hebben wij een andere zeer eenvoudige oplossing hiervoor gevonden, eveneens een toevoeging aan de brandstof (mengverhouding 1 op 10.000). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en geschreven zijn beide oplossingen zeker niet duur en ook zeer eenvoudig toe te passen.
Frank Kleijn, Stratson.

Oliemaatschappijen leveren hun brandstoffen af binnen de internationale specificatie. Maar tankstations, bunkerboten en vooral gebruikers ondervinden steeds meer problemen met deze nieuwe EN590 diesel. Als biocide producent voelt THOR zich geroepen om de gebruikers van dieselbrandstof te adviseren en informeren over de te verwachten problemen. Voor ons zijn micro organismen een dagelijks gemeengoed. De strengere milieu eisen hebben ertoe geleid dat de dieselolie nagenoeg zwavel vrij is (zwavel werkt ook ontsmettend). Daarnaast heeft Europa ingestemd met de verplichte inmenging van een deel biobrandstof (plantaardige bio-component). Met deze 2 veranderingen voldoet de diesel nog steeds aan de EN590 norm. Deze veranderingen hebben de nieuwe diesel echter gevoeliger gemaakt voor bacteriegroei. Wisselende temperaturen in de brandstoftanks (warmeretour en afkoeling in nacht) veroorzaken condensvorming, die zich op de bodem verzamelt. Bacteriën groeien het beste in water en gebruiken de “bio-component” als voeding. Hier schuilt het gevaar voor de houdbaarheid van de EN590. De groei onder ideale omstandigheden is zeer snel: 500 stuks bacteriën groeien in 5 uur uit tot 16.000.000 stuks en vormen dan samen een slijmerige massa, met alle gevolgen van dien.
Vaak onderkent men de signalen van bacterie groei in de dieseltank, pas als deze al tot een slijmerige massa zijn uitgegroeid: vermogensverlies, meer roken of slechter draaien van de motoren is het gevolg. Soms vervangt men sterk vervuilde of zelfs verstopte filters, of constateert een troebele of stinkende diesel. Men wijt dit vaak aan een “vervuilde tank”, maar is men zich soms niet bewust van de mogelijke aanwezigheid van een grote bacteriemassa in de tank. In de slechtste situatie kan uw motor stilvallen en is de reiniging van de tank en leidingen een kostbare en tijdrovende oplossing. Daarom is ons motto: Voorkomen is beter dan genezen.
Olieproducenten en brancheorganisaties geven allerlei tips om deze problemen te voorkomen. Iedereen in de brandstof keten kent dan ook zijn verantwoordelijkheid om deze adviezen op te volgen, zoals: regelmatig water aftappen van de tank. Verhinder intreden van water via tankdop, voorkom grote temperatuurschommelingen in de tank. Controleer en verwijder regelmatig het water op de bodem van de tank. (onderzoeken op bacteriën). Zorg voor maximale vulling tijdens lange opslag. Kan/wil men hieraan niet voldoen, dan is men aangewezen op het preventief gebruik van een biocide, die bacterie groei in het verzamelde water voorkomt. Er zijn veel producten op de markt die door hun samenstelling continue met de diesel verbrand worden. Deze producten vereisen een hogere dosering 1/1000 om werking te blijven garanderen. Er zijn ook biocides die zich vooral op de waterfase richten, juist DAAR waar de bacteriën het beste groeien. Deze biocides vragen een veel lagere dosering voor continue bescherming: 1/20.000 ! Dit type biocide zorgt ook voor een verbeterde ontwatering van de diesel. De motor krijgt schonere brandstof en zal na korte tijd ook minder gaan roken. Het vermogen zal zich herstellen en het verbruik zal zich verbeteren.
Alle middelen die bacteriën doden of voorkomen MOETEN in Nederland geregistreerd zijn bij het CtgB. VROM controleert daarom sinds januari 2010 streng op handhaving van deze producten in de brandstofmarkt. De verf, lijm en inkt industrie heeft deze controles al in 2008 meegemaakt en zijn allemaal over op geregistreerde biocides. ACTICIDE® CMG is een van die geregistreerde producten van THOR, die met 50 ml/1000 l. bescherming geeft. Het product heeft een NATO stocknummer (NSN) 6850-12-381-3762 en is daarmee ook toegestaan in de scheepvaart en militaire motoren. Diverse tankstations, transport bedrijven, aggregaat, kraan, heftruck en loonwerk bedrijven hebben al baat bij het gebruik van een dergelijk type biocide. De reparatie uren door de brandstof “in het veld” zijn aanzienlijk verminderd, door het toepassen van een preventieve dosering aan de EN590. Ook de schippers ondervinden steeds meer baat bij het preventief gebruik van ACTICIDE® CMG, en lossen zo hun bacterieprobleem op.
Hopelijk geeft deze informatie een duidelijk inzicht van de problemen die men kan verwachten met de nieuwe EN590.
Frank Wouters, firma GBIJT, Berkel-Enschot.

  • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

  • Heeft u ook problemen met bacterievorming in uw tanks? Wij zijn nieuwsgierig naar uw ervaringen. Wij kunnen deze anoniem publiceren. Mail ons uw bevindingen.


  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    Spier - Volkswagen
    Transporter Gesloten Laadbak WB340 1.9 TDI 75kW 3.0t


    Transporter met kleine van de ... > Meer

    Krone
    Profi Liner SDP27 eLB3-BW


    Derde generatie Profi Liner, ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Antos 1833 LS


    Twee-assige trekker van de De ... > Meer

    Krone
    B-double


    LZV oplossing van Krone, deze ... > Meer

    Smartbox
    Gesloten laadbakken voor lichte bedrijfswagens


    Smartbox Nederland levert de ... > Meer

    Broshuis
    2CONNECT


    Deelbaar chassis speciaal de ... > Meer

    MendriX
    Mobile


    Geen boordcomputer meer nodig ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Actros 1840 Streamspace


    Mercedes-Benz Actros 1840 is ... > Meer

    Peugeot
    Boxer L4H2 / L4H3 3,5t 2.0 HDi 96kW


    De Peugeot Boxer L4 heeft een ... > Meer

    Van Eck
    — Container Locker System


    Het Van Eck Container Locker ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon