home > nieuws >
     
Wie vet op de botten heeft, kan nu misschien zijn concurrent overnemen.

Het zijn slechte tijden voor bedrijven die al jaren met lage marges werken, maar juist prettige tijden voor bedrijven met goede marges en/of voldoende kapitaal. Dat zegt drs. Bart Wolters, ex-topman van de Terberg Group en tegenwoordig werkzaam als zelfstandig interim-manager in de maatschap Aventure.

"Als je als onderneming vlees op de botten hebt, kunnen periodes van economische terugval juist gunstig zijn", aldus Wolters in de deze week gepubliceerde nieuwsbrief van Aventure. "Als de concurrentie werkt met te lage marges, dan vallen die bij tegenspoed snel om. Bedrijven met minder reserves volgen misschien daarna, maar het kan ook zijn dat ze bedrijfsonderdelen afstoten. Die worden dan verkocht voor een veel lager bedrag dan normaal gesproken het geval zou zijn. Bedrijven met financiŽle armslag slaan nu hun slag, en als de economie herstelt dan boeken ze goede winsten."

Een lichtpuntje dus in de donkere dagen voor Kerstmis. Misschien kunt u wel een dienst overnemen van een concurrent, compleet met goodwill en klantenkring. Er komen meer gekwalificeerde mensen op de arbeidsmarkt die tegen normale voorwaarden zijn in te huren.

"Neem geen halve maatregelen"
Wolters wijst er verder op, dat je als manager in crisistijd eerst goed moet nadenken en niet op de eerste paniekgolf mee moet surfen. "Als duidelijk wordt dat je in zwaar weer terecht komt, moet je ook het lef hebben om passende maatregelen te nemen. Ondernemers zijn vaak bereid de nek uit te steken om nieuwe dingen op te starten en daarbij twee stappen vooruit te denken. Als de trend neerwaarts is, zou je net zo vooruit moeten denken en met dezelfde voortvarendheid zaken moeten sluiten of afstoten. Men heeft de neiging om dat uit te stellen, om nog maar even door te modderen. Dan kan gevaarlijk zijn voor het voortbestaan van je bedrijf. Het zijn natuurlijk impopulaire maatregelen, maar als het moet, handel dan, en neem geen halve maatregelen."In dezelfde nieuwsbrief overigens ook een artikel over de afwikkeling bij faillissementen. Daarin wordt er nog maar eens op gewezen dat immateriŽle zaken in een bedrijf ook een waarde hebben. Dat is van belang bij een afwikkeling van een faillissement, maar kan ook een rol spelen bij het overnemen van activiteiten door een ander bedrijf. Zo is een milieuvergunning geld waard, en ook een klantenkring vertegenwoordigt een waarde. Die is overigens wel relatief: klanten stappen gauw over naar een andere leverancier, daarom is een klantenkring niet meer zo waardevast als vroeger. Ook een dealerschap van een bepaald merk kan geld waard zijn, maar dat hoeft zeker niet altijd: veel importeurs verlangen zoveel van hun dealers dat het dealerschap zelfs een negatieve waarde kan hebben. Bovendien heeft een importeur altijd het laatste woord bij het aangaan van dealerovereenkomsten, en kan zo'n dealerschap dus geheel tegen je zin worden opgezegd.
(24 december 2008) • meer informatie over vrachtauto's vindt u in de rubriek vrachtauto.

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit bericht, of heeft u ervaring met dit product? Mail ons commentaar of ervaringen. Goede reacties worden beloond met publiciteit.  Vind DAF dealers op bedrijfsauto.com.

  postcodegebied

  (toelichting: postcodegebied is eerste cijfer(s) van de postcode; voer B in voor Belgische adressen.)
  Voeg uw bedrijfsbanner toe aan deze pagina. Kosten € 40,00 per jaar (automatische verlenging tot wederopzegging). Geen bijkomende kosten. Meer informatie.


 •    
  copyright notice