home > nieuws >
     
Milieubeweging wil handhaving van uitlaatgasnorm afdwingen bij gemeenten.


—foto: Milieudefensie gaat vrachtauto's in milieuzones controleren.

Actievoerders van Milieudefensie gaan aanstaande vrijdag vrachtauto's controleren die de milieuzone van Maastricht binnenrijden. Volgens de milieubeweging is de pakkans voor overtreders van de regeling nihil, waardoor niemand er zich iets van zou aantrekken.

Ook in de gemeenten Eindhoven, Utrecht, Breda, Tilburg en Rotterdam worden controles gehouden, tussen nu en de eerste week van januari.

Milieudefensie gaat kijken hoeveel vrachtwagens de regels overtreden, en eist van de gemeente dat de geboden worden gehandhaafd. Maastricht heeft sinds september 2007 een zone waarbij alleen vrachtauto's mogen rijden met een roetfilter of een relatief schone motor (Euro-4 of Euro-5). "Dat is niet voor niks," zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. "De uitstoot van fijnstof en NOx van oude vrachtwagens is een belangrijke bron van luchtvervuiling. Gemeenten die weigeren op te treden, vormen daarmee een gevaar voor de eigen inwoners."

De gemeente Maastricht geeft zelf aan dat ze de regels niet handhaaft. Sommige andere gemeentes doen wel aan handhaving. Zo schakelt Utrecht parkeerwachters in bij de controles van de milieuzone. Amsterdam heeft aangekondigd volgend jaar camera's langs de zone te plaatsen om een 100% handhaving te creŽren.Milieudefensie gaat geen staandehoudingen verrichten. Alle nummerborden worden genoteerd en opgevraagd in het (openbare) RDW-register. De actie in Maastricht vindt op 19 december plaats tussen 13.30 en 15.30 uur aan de Meersenerweg (ter hoogte Miradorplein) en Ambyerstraat-Noord. Van de andere steden zijn geen data en tijdstippen bekend.

Als de resultaten daartoe aanleiding geven, gaat de milieu-organisatie de desbetreffende gemeenten confronteren met de resultaten, en de Tweede Kamer om nadere handhavingsmaatregelen vragen. (15 december 2008) • meer informatie over vrachtauto's vindt u in de rubriek vrachtauto.

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit bericht? Mail ons commentaar of ervaringen. Goede reacties worden beloond met publiciteit.  Vind DAF dealers op bedrijfsauto.com.

  postcodegebied

  (toelichting: postcodegebied is eerste cijfer(s) van de postcode; voer B in voor Belgische adressen.)
  Voeg uw bedrijfsbanner toe aan deze pagina. Kosten € 40,00 per jaar (automatische verlenging tot wederopzegging). Geen bijkomende kosten. Meer informatie.


 •    
  copyright notice