home > nieuws >
     
Zo'n electrische bedrijfsauto is best wel duur. Maar wie de fiscus laat meebetalen, kan veel goedkoper uit zijn.


—foto: Smith Newton, electrisch aangedreven chassis met gvw tussen 7 en 12 ton. Chassis lijkt op dat van de DAF LF; de cabine is van Daewoo.

De Loven Groep uit Helmond/Heerlen gaat bedrijfsauto’s met een elektromotor verkopen. Het gaat om voertuigen van de Britse fabrikant Smith en de Amerikaanse fabrikant Miles, twee specialisten op het terrein van elektrisch aangedreven bedrijfswagens. Volgens Loven kan de aanschaf van electrische bestelauto's aantrekkelijk zijn door fiscale voordelen.


—foto: Miles electrische chassiscabine voor korte afstanden. Chinese cabine, assemblage vindt plaats in de VS.

De voertuigen van Miles zijn vooral geschikt voor het werkverkeer met lage snelheid. De krachtiger auto’s uit de Smith-lijn staan garant voor hogere laadvermogens en een actieradius tot 250 km. Goed voorbeeld is de Smith Newton, de eerste elektrische bedrijfswagen met een laadvermogen tot 7.400 kg. De Britse fabrikant koopt overigens bestaande chassis van grote autofabrikanten in om daar de eigen elektromotoren en de techniek van de traploze transmissie in te bouwen. Ze hebben daardoor een minder hoge aanschafprijs, aldus Loven.De vraag naar elektrische bedrijfsauto’s is op dit moment nog heel bescheiden. Reden hiervan zijn de hoge aanschafkosten en het ontbreken van een infrastructuur om te "tanken". De eerste gebruikers zijn overheidsinstanties. Zo kocht de gemeente Den Haag zes Miles voertuigen voor haar plantsoenendienst.


—foto: Smith werkt samen met Ford (dat moge duidelijk zijn). Dit electrisch chassis is verkrijgbaar met voor- of achterwielaandrijving.

Ook op Schiphol wordt met Milesvoertuigen proefgereden. Loven wijst erop dat ook commerciële bedrijven belangstelling hebben. Zo test TNT momenteel in Eindhoven de Smith Edison, een elektrisch aangedreven 3,5 tons voertuig met een laadvermogen van 1800 kg, actieradius 160 km en een topsnelheid van 80 km/h.René Geurts, verkoopleider van Loven, erkent dat de aanschafkosten van een electrisch voertuig nu nog veel hoger liggen dan dat van een diesel-aangedreven voertuig. "Maar ondernemers hebben diverse mogelijkheden om dat fors te compenseren. Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je bijvoorbeeld een deel van de aanschafkosten van je winst aftrekken. De Belastingdienst betaalt dus mee. Met de VAMIL-regeling kun je dit soort voertuigen in je boekhouding op een gunstige manier afschrijven. Daarnaast zijn er soms nog regionale subsidies, en zijn de brandstofkosten lager. Het kan toch toch wel financieel interessant zijn. Wij hebben er in ieder geval goede verwachtingen van."
(10 december 2008)


—foto: Kleine Miles personenauto die in Nederland ook op grijs kenteken als kleine bestelauto geleverd zal worden. • meer informatie over vrachtauto's vindt u in de rubriek vrachtauto.

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit bericht, of heeft u ervaring met dit product? Mail ons commentaar of ervaringen. Goede reacties worden beloond met publiciteit.  Vind DAF dealers op bedrijfsauto.com.

  postcodegebied

  (toelichting: postcodegebied is eerste cijfer(s) van de postcode; voer B in voor Belgische adressen.)
  Voeg uw bedrijfsbanner toe aan deze pagina. Kosten € 40,00 per jaar (automatische verlenging tot wederopzegging). Geen bijkomende kosten. Meer informatie.


 •    
  copyright notice